Het vrouwenhart, 'begeerd en minder miskend'

leidraad cardiovasculair risicomanagement bij vrouwen

Yolande Appelman; Jeanine Roeters van Lennep

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Het vrouwenhart, 'begeerd en minder miskend'

paperback/ gebrocheerd: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036818094, 68 blz., April 2017
Formaat: 20.0 (h) x 13.0 (b) x 0.6 (d) cm. Gewicht: 162 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

trefwoorden: cardiologie handleiding hart leidraad vrouwen

beschrijving

In deze uitgave wordt een actueel overzicht geboden van de kennis en inzichten met betrekking tot het vrouwenhart. Sinds het verschijnen van de eerste editie is meer kennis verworven en is meer bekend over de vrouwspecifieke risicofactoren bij hart- en vaatziekten en over de pathofysiologie.

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in de Westerse wereld. Er overlijden heden ten dagen meer vrouwen dan mannen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. De verschillen tussen mannen en vrouwen spelen een belangrijke rol in het hele palet van klachten tot diagnostiek, van pathofysiologie tot behandeling.

Het proces van atherosclerose verloopt bij vrouwen vaak anders. Bij mannen is er meestal sprake van obstructief coronairlijden met een inspanningsgebonden klachtenpatroon. Bij vrouwen is er vaak een diffuse atherosclerose over het gehele cardio(micro)vasculaire vaatbed. Het obstructieve vaatlijden is bij vrouwen veel minder aanwezig en uit zich pas op latere leeftijd. Bovendien neemt het cardiovasculaire risico bij vrouwen sterk toe na de  menopauze.

Door het (abusievelijk) niet onderkennen van een cardiaal probleem bij vrouwen met klachten maar zonder obstructief vaatlijden, begint voor de vaak menopauzale vrouw een zoektocht in het medisch circuit naar de oorzaak van haar klachten. Door een vroegtijdige herkenning en erkenning van klachten en risicofactoren bij vrouwen tijdens de peri- en postmenopauzale levensfase kan er een daling worden bewerkstelligd van het sterftecijfer en een verbetering van de kwaliteit van leven van de vrouw.

Deze tweede editie van Het Vrouwenhart biedt een praktische leidraad bij het zo vroeg mogelijk (h)erkennen en behandelen van cardiovasculaire risicofactoren. Daarnaast is het een pleidooi voor  het aanmoedigen en bewerkstelligen van een gezondere leefstijl waarbij meer lichaamsbeweging, samen met een gezond voedingspatroon, bij alle vrouwen in Nederland een belangrijk onderdeel vormen. Immers, 80% van hart- en vaatziekten kan met een gezonde leefstijl voorkomen worden, ook bij vrouwen!  Meer teksten en voorbeelden:

toelichting

CVRM bij vrouwen

Kort en bondig

Praktijkgericht

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.