De organisatie als hulpmiddel

Klaas Schermer

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De organisatie als hulpmiddel

paperback/ gebrocheerd: € 36.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036817059, geïllustreerd, 338 blz., March 2017
Formaat: 24.1 (h) x 17.0 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 727 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

trefwoorden: interculturele communicatie leiderschap management organisatiekunde organisatieleer organisatiestructuren samenwerking sociale systemen ...

beschrijving

Dit boek geeft studenten een helder beeld van de structuur en werkwijze van organisaties in de zorg- en welzijnssector. Het is een nuttig hulpmiddel voor hbo-studenten die op stage gaan of hun eerste baan beginnen in deze sector: Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal-Pedagogische Hulpverlening, Sociaal-Juridische Dienstverlening, Toegepaste Psychologie, Verpleegkunde, Management in de zorg, Fysiotherapie, Logopedie en andere vormen van hulp- of dienstverlening.

Een greep uit de behandelde onderwerpen: kenmerken van non-profitorganisaties, de organisatie als sociaal systeem, dienstverlening, marktwerking, klantrelaties, decentralisatie, rechtspositie personeel, flexwerk, zzp’ers, interculturele communicatie, organisatiecultuur, projectmanagement, samenwerking en conflicten, macht en besluitvorming, beleid, managementstijlen, aanbesteding, marktanalyses, financiën.

Deze zesde druk besteedt ruim aandacht aan de effecten van recent overheidsbeleid op de positie en werkwijze van dienstverlenende instellingen: de ombouw van de welvaartsstaat naar een participatiemaatschappij, naar zelfredzaamheid, mantelzorg en decentralisatie van beleid en financiering. We zien deze ontwikkeling zowel in Nederland als in Vlaanderen. 

De organisatie als hulpmiddel beschrijft de werking van organisaties met behulp van begrippen, theorieën en modellen die in dit vakgebied zijn ontwikkeld. Praktijkcasussen en krantenberichten laten zien dat theorie en praktijk soms hevig botsen. Figuren en foto's geven op hun eigen wijze een kijk op de werkelijkheid. 

Op de website bij het boek staan samenvattingen, opdrachten en toetsen.

Auteur Klaas Schermer studeerde aan de Universiteit van Amsterdam algemene politieke en sociale wetenschappen en was werkzaam in het hbo in Nederland en in Duitsland, was onderwijsontwikkelaar en gastdocent bij opleidingen in Hongarije en de VS, en organiseerde internationale onderwijsprojecten met opleidingen in een tiental landen, was actief in het openbaar bestuur en had zitting in enkele stichtingsbesturen. Hij schreef diverse boeken over vergaderen, onderhandelen, organiseren, internationale samenwerking en communicatie.


Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingGeeft inzicht in de structuur en werkwijze van non-profitinstellingen

Biedt de theorie toegankelijk geschreven aan met daarbij op zorg en welzijn afgestemde praktijkvoorbeelden

Is compleet en overzichtelijk met voldoende opdrachten en vragen voor zelfstudie

Ondersteunt bij stage of 1e baan in de zorg- en welzijnssector
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.