Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ

beperkt begrepen

Jannelien Wieland; Erica Aldenkamp; Annemarie van den Brink

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ

paperback/ gebrocheerd: € 27.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036816571, 147 blz., February 2017
Formaat: 24.0 (h) x 16.8 (b) x 0.9 (d) cm. Gewicht: 268 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

trefwoorden: behandeling communicatie comorbiditeit diagnostiek dsm-5 gespreksvoering intelligentie laag iq preventie psychiatrie zwakbegaafdheid

beschrijving

Dit boek helpt professionals in de GGZ bij de bejegening, communicatie, diagnostiek en behandeling van patiënten met een laag IQ. Juist patiënten met een lager IQ hebben een groter risico op het ontwikkelen van allerhande psychiatrische stoornissen. Onjuiste diagnostiek of een niet-aansluitende behandeling veroorzaakt onnodig lijden bij de patiënt en hoge maatschappelijke kosten.


Circa 15% van de Nederlandse bevolking heeft een IQ onder de 85, waarbij psychiatrische stoornissen drie tot vier keer vaker voorkomen dan bij een normaal begaafde populatie. Psychiatrische aandoeningen worden in deze patiëntengroep, bij gebrek aan specifieke richtlijnen, zowel onder- als over gediagnosticeerd. Behandelmogelijkheden aangepast aan het cognitieve niveau zijn vaak niet algemeen bekend of niet voorhanden. 


Behandeling van patiënten met een laag IQ in de GGZ geeft handvatten voor het herkennen van deze patiëntengroep in de dagelijkse GGZ-praktijk. Het gaat uitgebreid in op diagnostiek en behandeling van deze groep. Het leert u hoe u effectief met deze patiënten een gesprek kunt voeren. Door het hele boek heen zijn diverse aansprekende casussen verwerkt.


Het boek richt zich op psychiaters, psychologen en verpleegkundigen en andere professionals werkzaam in de GGZ-praktijk. Het boek is ook goed bruikbaar in opleidingen binnen de GGZ.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingGeeft handvatten voor herkennen van patiënten met beneden gemiddeld IQ in de dagelijkse GGZ-praktijk

  Bevat werkwijze voor behandeling, diagnostiek en gespreksvoering

   Geïllustreerd met aansprekende casuïstiek
   1. Leg in mijn winkelwagen!

   Meer boekennieuws op Facebook.