Toolkit kwetsbare ouderen

screeningsinstrument en evidence-based zorgplannen voor kwetsbare ouderen in de eerste lijn

Nienke Bleijenberg

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Toolkit kwetsbare ouderen

paperback/ gebrocheerd: € 15.95

ISBN: 9789036815734, geïllustreerd, 76 blz., April 2017
Formaat: 24.0 (h) x 16.8 (b) x 0.5 (d) cm. Gewicht: 149 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

trefwoorden: eerstelijnszorg geriatrie kwetsbare ouderen ouderenzorg praktijkverpleegkundigen

beschrijving

Ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Met het toenemen van de leeftijd kunnen zij echter door gezondheidsproblemen te maken krijgen met beperkingen in hun dagelijks functioneren. Dit kan leiden tot een verminderde kwaliteit van leven, een toenemende zorgvraag en andere negatieve gezondheidsuitkomsten.


Het is belangrijk dit verhoogde risico op achteruitgang in het dagelijks functioneren tijdig te signaleren. Met name zorgverleners in de eerste lijn, zoals verpleegkundigen en huisartsen, spelen hierin een belangrijke rol. Hun taak is in een vroeg stadium deze ouderen te identificeren en vervolgens zorg op maat te leveren om achteruitgang te verminderen of tegen te gaan. 

De ‘Toolkit kwetsbare ouderen’ beschrijft een methode waarmee zorgverleners in de eerste lijn een omslag kunnen maken naar proactieve evidence-based ouderenzorg. De toolkit geeft handvatten voor het identificeren van mogelijk kwetsbare ouderen met behulp van dertien evidence-based zorgplannen.
De methode is onder ruim 3000 ouderen wetenschappelijk onderzocht. Ouderen die zorg volgens deze methode ontvingen lieten na één jaar minder achteruitgang zien dan ouderen die de bestaande zorg ontvingen. De werkwijze werd positief ontvangen door ouderen, huisartsen en praktijkverpleegkundigen.
De toolkit is bestemd voor studenten verpleegkunde, studenten die een aanvullende opleiding volgen voor in de eerste lijn of ouderenzorg, maar is zeker ook geschikt voor verpleegkundigen in de eerste lijn zoals praktijkverpleegkundigen en wijkverpleegkundigen.


Meer teksten en voorbeelden:

toelichting

Beschrijft een methode waarmee zorgverleners in de eerste lijn een omslag kunnen maken naar proactieve evidence-based ouderenzorg

Geeft handvatten voor het identificeren van mogelijk kwetsbare ouderen

Gebaseerd op dertien evidence-based zorgplannen

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.