Doelgericht begeleiden in de psychiatrie

basale gedragstherapeutische vaardigheden

Mark van der Gaag; Jenneke van der Plas

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Doelgericht begeleiden in de psychiatrie

paperback/ gebrocheerd: € 51.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036815697, geïllustreerd, 132 blz., February 2017
Formaat: 24.0 (h) x 16.8 (b) x 0.9 (d) cm. Gewicht: 268 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

trefwoorden: gesprekstechnieken gezondheidszorg herstel psychiatrie verpleegkundigen

beschrijving

Doelgericht begeleiden in de psychiatrie is gebaseerd op twee belangrijke principes: het stellen van positieve en concrete doelen; en het vergroten van de autonomie van de patiënt. Door de heldere opzet vormt het boek een onmisbare handleiding voor verpleegkundigen. Daarnaast is het aan te bevelen voor andere professionals die met de begeleiding van psychiatrische patiënten te maken hebben. 


Opgebouwd uit twee delen
Deel 1 behandelt de training van persoonlijke vaardigheden, waarbij sociale bekrachtiging het kernpunt is. In de omgang met patiënten die slechts weinig veranderen, helpt zelfbekrachting om gemotiveerd en opgewerkt te blijven werken. Vanzelfsprekend komen communicatie vaardigheden van de hulpverlener aan de orde: goed luisteren, onderhandelen met positieve resultaten, motivatie tot verandering.

In deel 2 worden de cognitieve vaardigheden behandeld: jet analyseren van complexe gedragsinteracties, de opzet van een vaardigheidstraining voor patiënten, complexere gedragsprogramma's en verschillende leerprocessen die bij angst een rol spelen. Vervolgens komt het opstellen van g-schema's aan de orde en het versterken van de eigenwaarde van de patiënt. Ten slotte wordt het belang van een goede zorgorganisatie on der de loep genomen.

Over de auteurs
Prof.dr. Mark van der Gaag is hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoofdonderzoeker bij Parnassia Psychiatrie.

Drs. Jenneke van der Plas is klinisch psycholoog, psychotherapeut, supervisor en leertherapeut bij de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie. Zij is werkzaam bij de GGzE (Eindhoven en de Kempen) voor het zorgprogramma psychose als P-opleider.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingDoor de heldere opzet vormt het boek een onmisbare handleiding voor verpleegkundigen en andere professionals
Behandelt de training van persoonlijke vaardigheden met als kernpunt sociale bekrachtiging
Zowel communicatieve als cognitieve vaardigheden komen aan de orde
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.