De gereedschapskist van de sociaal werker

Multimethodisch sociaal werk

Herman de Mönnink

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De gereedschapskist van de sociaal werker

paperback/ gebrocheerd: € 77.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036812498, geïllustreerd, 574 blz., June 2016
Formaat: 24.0 (h) x 16.8 (b) x 2.9 (d) cm. Gewicht: 1094 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

trefwoorden: integrale stressreductie en empowermenttheorie maatschappelijk werk multimethodisch maatschappelijkwerkmodel ontstress- en empowermentaanpak ...

beschrijving

Dit boek biedt een degelijke gereedschapskist voor sociaal werkers, gebaseerd op het multimethodisch sociaalwerkmodel . Sociale professionals zoals maatschappelijk werkers, jeugdhulpverleners en sociaal agogen kunnen met deze gereedschapskist systematisch werken met de eigen kracht van de cliënt en diens omgeving. 
De op kracht gerichte multimethodische aanpak wordt onderbouwd door de PIE-Empowerment-theorie; zij biedt de wetenschappelijke onderbouwing voor het werken aan meetbare resultaten. Vanuit een helder ethisch kader sluit de sociaal werker steeds aan bij onvervulde levensbehoeften en mensenrechten van de cliënt. Gewerkt wordt met drie cliëntfactoren die onze kwaliteit van leven bepalen: de impactfactor, de copingfactor en de supportfactor. Het is aan de sociaal werker om door het inzetten van de aanwezige positieve krachten samen met de cliënt de negatieve krachten te verminderen. 
De drie-stappenaanpak in sociaal werk bestaat uit:
1 persoonlijke archiefkast (PAK),
2 psychosociale assessment van levensbehoeften (PSA),
3 psychosociale interventie (PSI).
De praktijk is de leidraad in De gereedschapskist van de sociaal werker en vormt zo een stevige basis voor de beginnende sociaal werker. Voor de ervaren sociaal werker is het boek een gedegen naslagwerk en een goed hulpmiddel om het beroepsmatig handelen te legitimeren en helder te positioneren. Opleiders vinden in het boek een toegankelijke systematiek voor assessment en aanpak in het sociaal werk en in de reflectieladder een reflectiesystematiek over de grondslagen van het vak.
Aan de eenduidige multimethodische taal ontlenen teams steun voor diverse doelen, zoals gezamenlijke profilering van het vak, intervisie, functiewaardering, registratie en kwaliteitszorg. Ook biedt het multimethodisch sociaalwerkmodel de eenheid en eenduidigheid die voorwaarden zijn voor intercollegiale toetsing. 
Via de digitale leeromgeving is het volledige boek beschikbaar met samenvattingen en toetsvragen per hoofdstuk en interessante en verdiepende links.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingLegt stap voor stap het sociaal werk uit

Geschreven vanuit praktisch oogpunt

Met online toegang tot samenvattingen en toetsvragen
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.