Behandelprotocol voor autonomieversterkende interventie

Marrie Bekker; Mary Ann van Helsdingen; Liesbeth Rutten; Brenda Kouwenhoven

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Behandelprotocol voor autonomieversterkende interventie

paperback/ gebrocheerd: € 38.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036810616, geïllustreerd, April 2016
Formaat: 24.0 (h) x 16.8 (b) x 0.6 (d) cm. Gewicht: 180 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

trefwoorden: ags-30 angststoornissen autonomie eetstoornissen gehechtheid hechting hechtingstheorie identiteitsstroornissen stemmingsstoornissen zelfsturend ...

beschrijving

Angst-, stemmings-, eet- en persoonlijkheidsstoornissen worden vaak in stand gehouden doordat het cliënten ontbreekt aan zelfsturend vermogen. Zij hebben problemen met hun zelfbewustzijn, zijn te (weinig) gevoelig voor anderen en/of hebben moeite met het hanteren van nieuwe situaties.

Dit Behandelprotocol voor autonomieversterkende interventie neemt de overkoepelende autonomieproblematiek als uitgangspunt en dringt daarmee door tot de kern van de stoornis. De hier beschreven groepsinterventie grijpt in op cognitief, gedragsmatig, interpersoonlijk en emotioneel niveau. Centraal staat het innovatieve begrip 'autonomie-gehechtheid', waarin voorop staat dat de cliënt het ‘eigen ik’ in verbondenheid met anderen verder ontwikkelt dan wel hervindt.

Het protocol voorziet in ten minste vijftien groepsbijeenkomsten van elk twee uur waarin telkens een thema centraal staat, zoals overlevingsstrategieën, omgaan met grenzen, emoties en cognities, en afscheid en terugvalpreventie. Tijdens de bijeenkomsten werken cliënten aan het ontwikkelen en vergroten van hun autonomie: aan het versterken van hun zelfgevoel, het vergroten van hun verbondenheid met anderen zonder zichzelf ‘kwijt te raken’, en aan het makkelijker omgaan met nieuwe situaties. Als gevolg van deze (groeps)interventies zullen cliënten minder klachten ervaren en nieuw gedrag vertonen.

Het boek is bestemd voor professionals werkzaam in de GGZ waaronder gezondheidszorg- en klinisch psychologen,  psychiaters, psychotherapeuten en zij die daartoe in opleiding zijn.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingLegt het protocol stap voor stap uit

Beschrijft hoe door te dringen tot de kern van de stoornis

Met veel praktische tips
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.