Geweldloos verzet in gezinnen

een nieuwe benadering van gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen en adolescenten

Haim Omer; Eliane Wiebenga

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Geweldloos verzet in gezinnen

paperback/ gebrocheerd: € 48.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036809481, geïllustreerd, October 2015
Formaat: 24.0 (h) x 16.8 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 338 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

trefwoorden: agressie en geweldloos verzet gewelddadig gedrag kinderen en adolescenten geweldloos verzet gezinnen en geweldloos verzet non violent resistence

beschrijving

Agressief en zelfdestructief gedrag stelt menig ouder, leraar en hulpverlener voor een dilemma. Of het nu gaat om geweld, woede-uitbarstingen, liegen, stelen of om extreme angst, dwang, schoolverzuim of internetverslaving, met regelmaat wordt gepleit voor een ‘hardere’ aanpak, maar escalatie ligt op de loer. Een effectief alternatief is te vinden in de basisprincipes van ‘geweldloos verzet’ waarin vastberaden verzet (zonder dreigen en straffen) en positieve aanwezigheid (zonder toegeven) worden gecombineerd. Gesteund door hun netwerk leren gezagsdragers om zowel hun gezag als de relatie met het kind op een positieve manier te herstellen. Van (on)macht naar kracht! Dit boek opent met een bespreking van Gandhi’s methode van geweldloos verzet en de toepassing daarvan binnen de context van het gezin. Inzicht in escalatieprocessen tussen opvoeders en kinderen kan helpen bij het voorkomen daarvan. Het boek bevat een praktische handleiding met heldere en concrete instructies voor ouders. Daarmee kunnen zij de principes van geweldloos verzet direct in praktijk brengen. Verder wordt aandacht besteed aan specifieke thema’s als geweld tegen broers en zusjes, kinderen die het gezin ‘terroriseren’, het belang van samenwerking tussen ouders en leerkrachten en de toepassing van geweldloos verzet in de gemeenschap. Deze tweede druk bevat een geheel herziene handleiding met enkele nieuwe interventies. Nieuw is ook de bijlage met een aangepaste handleiding voor gezinnen met kinderen en/of opvoeders met een verstandelijke beperking. Het boek is geschreven voor therapeuten, hulpverleners en opvoeders die in werk of gezin geconfronteerd worden met gewelddadig en zelfdestructief gedrag van kinderen. Het biedt inzicht in processen die dit gedrag in stand houden en praktische handvatten voor het doorbreken hiervan. 

De auteur Haim Omer is hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Tel Aviv, Israël. Eliane Wiebenga is klinisch psycholoogpsychotherapeut in het Lorentzhuis, centrum voor systeemtherapie, opleiding en consultatie te Haarlem.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingGeeft inzicht in escalatieprocessen en het helpen voorkomen daarvan

Bevat heldere en concrete instructies

Gaat verder dan de basisprincipes
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.