Maatschappelijke gezondheidszorg Niveau 5

Marjo van Hal; Anke Jeroense; Joke Leemhuis; Jasmijn Pronk; Marijke Wigboldus; Rachel van Wijngaarden

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Maatschappelijke gezondheidszorg Niveau 5

paperback/ gebrocheerd: € 51.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036805933, geïllustreerd, March 2015
Formaat: 24.1 (h) x 16.9 (b) x 1.7 (d) cm. Gewicht: 483 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

serienaam/reeks: Basiswerk V&V

redactie: Elly van Haaren

beschrijving

De maatschappelijke gezondheidszorg (MGZ) is een belangrijk en veelomvattend deel van onze gezondheidszorg. De overheid wil de kosten voor de zorg in de hand houden en doet daarom een toenemend beroep op alle burgers. We moeten zo gezond mogelijk leven, zo lang mogelijk thuis blijven wonen en voor onszelf én elkaar zorgen. Professionele zorg wordt pas ingeschakeld als het netwerk niet zelf in hulp kan voorzien. De overheid wil dat de zorg waar mogelijk in de thuissituatie plaatsvindt en zo laag mogelijk in de keten wordt verleend. De MGZ is daarvoor bij uitstek geschikt.

 

Verpleegkundigen in de MGZ moeten mee in deze ontwikkeling en de juiste vaardigheden hebben. Dat vraagt om kritische verpleegkundigen met uiteenlopende competenties, hart voor de vele doelgroepen en bereidheid om met andere disciplines samen te werken.     

Maatschappelijke gezondheidszorg biedt verpleegkundigen in de MGZ veel relevante informatie en maakt hen wegwijs in de thuiszorg, eerstelijnszorg, transmurale zorg, arbozorg en publieke gezondheidszorg. Het boek schetst de organisatie van de verschillende zorgsectoren, de mensen die er werken, de doelgroepen, de stand van zaken op het gebied van ziekte en gezondheid, recente ontwikkelingen en de wetgeving die voor de MGZ van belang is.

Een belangrijk onderdeel van de MGZ is preventie, naast lichamelijke zorgverlening en psychosociale begeleiding. Daarom worden vormen van preventie en preventiemodellen beschreven. De MGZ is voortdurend bezig de kwaliteit van de zorg te verhogen. Zorgorganisaties en zorgverleners gebruiken kwaliteitssystemen, baseren hun werk op landelijke richtlijnen en werken zoveel mogelijk evidence-based. Zorgconcepten als disease management en zelfmanagement stimuleren patiënten om de regie in eigen hand te nemen. Zorgpaden en ketenzorg zijn manieren om de zorg van al die zorgverleners op elkaar te laten aansluiten. Wat dat allemaal inhoudt, komt in dit boek uitgebreid aan bod.

 

Maatschappelijke gezondheidszorg helpt verpleegkundigen hun weg in de MGZ te vinden.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichting

Geeft verpleegkundigen informatie over de thuiszorg, eerstelijnszorg en transmurale zorg

Schetst de organisatie van de verschillende zorgsectoren

Geeft u nieuwe inzichten om de kwaliteit van zorg te verhogen

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.