Handboek klinische ontwikkelingspsychologie

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Handboek klinische ontwikkelingspsychologie

paperback/ gebrocheerd: € 49.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789036804943, August 2014
Formaat: 24.0 (h) x 16.8 (b) x 2.9 (d) cm. Gewicht: 832 gram.

Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum

redactie: Pier Prins; Caroline Braet

trefwoorden: angst genetische kwetsbaarheid kinderen en psychologie psychische problemen bij kinderen stemmingsproblemen

beschrijving

Ongeveer 10 à 15% van de kinderen en jongeren ontwikkelt zich niet goed en vertoont problemen op uiteenlopende gebieden. Deze problemen herstellen zich vaak, maar bij een aantal kinderen gaan ze niet vanzelf over. Er ontwikkelt zich een stoornis, zoals een angst- of gedragsstoornis.

Klinische ontwikkelingspsychologie houdt zich bezig met deze psychische problemen en stoornissen bij kinderen. Dit boek benadert de normale en afwijkende ontwikkeling vanuit het transactionele perspectief: wat is de rol van kind en omgeving en hoe beïnvloeden zij elkaar?

In deze geheel herziene uitgave wordt ingegaan op de vraag wat bij ‘normale ontwikkeling’ past, wat ‘afwijkend’ is en welke mechanismen hierbij een rol spelen. Wanneer wijkt het functioneren significant af van wat bij de leeftijd hoort en wanneer belemmert het de verdere ontwikkeling?

Thema’s die in dit boek aan de orde komen zijn: genetische kwetsbaarheid, pre- en perinatale ontwikkeling, de ontwikkeling van temperaments- en persoonlijkheidskenmerken, de rol van ouders en het gezin, de sociale relaties, en de cultuur.

Daarnaast behandelen de auteurs veel voorkomende ontwikkelingsproblemen en emotionele en gedragsproblemen, zoals agressie en regelovertredend gedrag, aandachts- en impulsiviteitsproblemen, angst en stemmingsproblemen, pervasieve ontwikkelingsstoornissen, kindermishandeling en gehechtheidsproblemen, eetstoornissen, middelenmisbruik en verslaving.
Ook de veranderingen rond de introductie van de DSM-5 worden besproken. Aan de hand van voorbeelden wordt een en ander naar de dagelijkse praktijk vertaald,waarbij wordt ingegaan op de betekenis voor diagnostiek en interventie.

Het Handboek klinische ontwikkelingspsychologie staat onder redactie van prof. dr. Pier Prins en prof. dr. Caroline Braet.

Meer teksten en voorbeelden:

toelichtingBeschrijft wat bij 'normale ontwikkeling' past, wat 'afwijkend' is

Geeft aan welke mechanismen hierbij een rol spelen

Vertaalt veel voorkomende voorbeelden van ontwikkelingsproblemen en emotionele en gedragsproblemen naar de praktijk
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.