De paarden van Waterloo

over de schoonheid en de bruutheid van de geschiedenis

Jo Tollebeek

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
De paarden van Waterloo

paperback/ gebrocheerd: € 12.50

ISBN: 9789035252967, December 2015 UITVERKOCHT!

Uitgever: ONE Business B.V.

serienaam/reeks: Huizinga-lezingen

redactie: Tonny van Winssen

beschrijving

De Vlaamse historicus Jo Tollebeek hield vrijdag 11 december 2015 de 44ste Huizinga-lezing in de Pieterskerk in Leiden. De titel van zijn lezing luidde: 'De paarden van Waterloo. Over de schoonheid en de bruutheid van de geschiedenis'.

Tollebeek lichtte de lezing als volgt toe: 'De merkwaardige terugkeer van Wexy, het paard van de latere koning Willem II, illustreert de kracht maar ook de dubbelzinnigheid van het fenomeen dat door Johan Huizinga de "historische sensatie" is genoemd. Wexy werd bij zijn dood gevild, waarna de bewerkte huid op een houten raamwerk werd vastgelijmd. Er gaat een grote aantrekkingskracht van uit, zoals dat ook het geval is bij Marengo, Napoleons Arabier.

'Wexy en Marengo staan voor de schoonheid van de oorlog: voor het spektakel, voor het heldhaftige, voor het publieke karakter ervan. Maar de paarden van Waterloo tonen het verleden ook in al zijn bruutheid: in zijn concreetheid en tastbaarheid, rauw en kwetsbaar. De carrières van Wexy en Marengo dwingen ons opnieuw na te denken over onze historische verbeelding, over Huizinga's historische esthetiek en over de "draagsporen van de geschiedenis".'

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.