De executie van oom Koen

en 24 andere historische reportages over de Tweede Wereldoorlog

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
De executie van oom Koen

paperback/ gebrocheerd: € 14.95

ISBN: 9789035252530, April 2015
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 2.4 (d) cm. Gewicht: 323 gram.

Uitgever: Elsevier Boeken

redactie: Lennaert Lubberding; Liesbeth Wiewel

beschrijving

De executie van oom Koen
En 24 andere historische reportages over de
Tweede Wereldoorlog

Koen Rozendaal, een tuindersknecht uit Berkel en Rodenrijs en leider van een verzetsgroep in Purmerend, wordt op 16 juli 1944 in Overveen gefusilleerd, samen met veertien andere verzetsstrijders. Zijn neef, Elsevier-redacteur Simon Rozendaal, zocht uit wat er voorafging aan de executies, wat voor man zijn oom was en hoe hij in de val werd gelokt door een dubbelspion. En welke rol speelde de jongedame met de zakdoek bij het verraad?

Op basis van archiefmateriaal, dagboeken en gesprekken met (de laatste) getuigen nemen Elsevier-medewerkers de lezer in 25 meeslepende, ontroerende en onthullende verhalen mee naar de oorlogsjaren '40-'45. Hoe beleefden Nederlanders de laatste Kerst in vrijheid? Waarom lukte het de Duitsers niet om Nederland te nazificeren? Wie waren de jonge mannen die tijdens D-Day op de stranden van Normandië hun leven waagden voor democratie en vrijheid?

De 25 stukken zijn geschreven tussen 1974 en 2014. Naarmate de tijd verstrijkt, worden de verhalen over de Tweede Wereldoorlog 'kleiner', persoonlijker. Ze vertellen maar een piepklein deel van het verhaal. 'Maar wie een betere manier weet om van dat grote verhaal, jaar in jaar uit, voor telkens nieuwe generaties weer levende geschiedenis te maken,' schrijft Elseviers chef Nederland Gertjan van Schoonhoven in het voorwoord, 'die mag het zeggen.'

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.