Effectief omgaan met acute stress

effecten van aanleg en trainingservaring op de schietprestatie onder druk

A. Landman; A. Nieuwenhuys; R.R.D. Oudejans

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Effectief omgaan met acute stress

paperback/ gebrocheerd: € 19.85: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789035248281, 56 blz., April 2015
Formaat: 24.7 (h) x 17.2 (b) x 0.4 (d) cm. Gewicht: 127 gram.

Uitgever: Sdu Uitgevers

serienaam/reeks: Politiewetenschap

beschrijving

Effectief omgaan met acute stress

De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Publicaties in de reeks Politiewetenschap betreffen in het algemeen studies met een meer theoretisch, verkennend of beschouwend karakter. Voor meer informatie www.politieenwetenschap.nl.

Uit eerder onderzoek in deze reeks is gebleken dat politiemensen over het algemeen minder goed presteren op een schiettaak als ze gestrest zijn. Onder stress schoten ze bijvoorbeeld sneller en minder nauwkeurig, namen ze vaker onterecht de beslissing om te schieten en hadden ze minder aandacht voor relevante informatie in de omgeving. Toch verschillen politiemensen in de mate waarin hun gedrag en prestaties beïnvloed worden door stress. In dit onderzoek wordt experimenteel onderzocht of beroepsspecifieke ervaring of aanleg om onder druk te kunnen presteren dit verschil kan verklaren.
Politiemensen die verschillen in de mate van ervaring met presteren onder stress (meer specifiek: ervaring in een arrestatieteam) voerden hiertoe een schiettaak uit, waarin stress op een realistische wijze gemanipuleerd werd. De resultaten laten zien dat vooral ervaring met presteren onder stress bijdraagt aan het vermogen om in de schiettest ook onder hoge druk goed te presteren. Met andere woorden: presteren onder druk kun je leren.
In mindere mate spelen ook karaktereigenschappen als spanningsbehoefte en zelfcontrole een rol.

Effectief omgaan met acute stress geeft een helder en wetenschappelijk onderbouwd inzicht in de manier waarop ervaring en aanleg de schietprestatie onder stress beïnvloeden. De resultaten van dit onderzoek zijn niet alleen relevant voor de politiepraktijk, maar vormen ook een belangrijke achtergrond bij het trainen en toetsen van de schietvaardigheid en de selectie van politiepersoneel.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.