Politievaardigheden onder stress

het optimaliseren van aanhouding en zelfverdediging in de praktijk

P.G. Renden; A. Nieuwenhuys; G.P.T. Willemsen; R.R.D. Oudejans

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Politievaardigheden onder stress

paperback/ gebrocheerd: € 49.89: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789035248267, geïllustreerd, 144 blz., April 2015
Formaat: 24.7 (h) x 17.3 (b) x 0.9 (d) cm. Gewicht: 291 gram.

Uitgever: Sdu Uitgevers

serienaam/reeks: Politiewetenschap

beschrijving

Politievaardigheden onder stress

De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Publicaties in de reeks Politiewetenschap betreffen in het algemeen studies met een meer theoretisch, verkennend of beschouwend karakter. Voor meer informatie www.politieenwetenschap.nl.

Politieambtenaren moeten vele vaardigheden beheersen, ondanks het feit dat de tijd en middelen om te trainen beperkt zijn. Daar komt bij dat politieambtenaren zich in situaties kunnen bevinden waarin zij een hoge mate van stress ervaren, iets waar de huidige training weinig op inspeelt. In vervolg op Trainen onder stress en Schieten of niet schieten? gaat Politievaardigheden onder stress dieper in op de invloed van stress op aanhoudings- en zelfverdedigingsvaardigheden (AZV). De wetenschappelijke studies in dit rapport tonen aan dat stress een negatieve invloed heeft op vele facetten van AZV-prestaties, zoals op motorische uitvoering, communicatie, houding en proportionaliteit. Daarom is ook onderzocht hoe de huidige trainingen verbeterd kunnen worden met als doel de negatieve invloed van stress te beperken. Het bleek dat prestaties in stressvolle situaties verbeteren als politieambtenaren specifieker trainen op het herkennen van en anticiperen op signalen van potentieel gevaar en gebruikmaken van vaardigheden die gebaseerd zijn op primaire, reflexmatige reacties.
Politievaardigheden onder stress eindigt met een wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodiek die concrete handvatten biedt om deze manier van trainen doelgericht en veilig toe te passen in realistische en stressvolle trainingssituaties. De aanbevelingen uit dit rapport kunnen daarmee bijdragen aan betere AZV-prestaties.

Politievaardigheden onder stress geeft een helder en wetenschappelijk onderbouwd inzicht in de effecten van stress op AZV. De resultaten van dit onderzoek zijn niet alleen relevant voor het politiefunctioneren 'op straat', maar vormen ook een belangrijke achtergrond voor het trainen en opleiden van politieambtenaren.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.