Met fluwelen handschoenen?

politie en de omgang met verwarde personen in Amsterdam

J. Kuppens; T. Appelman; T. van Ham; Anton van Wijk

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Met fluwelen handschoenen?

paperback/ gebrocheerd: € 41.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789035248137, geïllustreerd, January 2015
Formaat: 24.5 (h) x 17.2 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 287 gram.

Uitgever: Sdu Uitgevers

serienaam/reeks: Politiekunde

beschrijving

De reeks Politiekunde is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap. Publicaties in de reeks Politiekunde betreffen in het algemeen concrete handleidingen, modellen, instrumenten of werkwijzen die direct bruikbaar zijn voor de politiepraktijk. Voor meer informatie www.politieenwetenschap.nl.

De politie krijgt in haar werk regelmatig te maken met verwarde personen. Zij zijn op zichzelf geen aandachtsgebied van de politie, maar van de geestelijke gezondheidszorg. Toch heeft de politie regelmatig met verwarde personen te maken vanwege problemen die zij veroorzaken. Zo kunnen mensen met psychische problemen verbaal of fysiek gewelddadig zijn. Soms escaleren de contacten met politiefunctionarissen en ontstaat er een conflict. Oorzaak hiervan kan de toestand van de verwarde personen zijn, maar ook alcoholen/of drugsgebruik en de wijze van politieoptreden.

In dit onderzoek is gekeken naar tientallen Amsterdamse casussen met betrekking tot de omgang met verwarde personen door de politie. Daarbij is voor een deel van de casussen het gehele verloop, van melding tot het vrijlaten danwel overdragen van de verwarde persoon aan de geestelijke gezondheidszorg, bekeken. Uit die casussen blijkt dat agressieve en overlastgevende personen in de contacten met de politie de overhand hebben. Daarnaast heeft de politie te maken met suïcidale personen en middelengebruikers. Om een verward persoon rustig te krijgen, heeft de politie verschillende mogelijkheden van optreden die in de onderzochte casussen over het algemeen vrij goed blijken te werken. De (notoir) overlastgevende verwarde personen zijn voor de politie in dat opzicht de moeilijkste groep, omdat het aan goede handvatten voor
vervolgactie ontbreekt.

De ervaringen die opgetekend zijn, kunnen als leercasus fungeren voor de omgang met verwarde personen elders in het land. Het onderzoek mondt uit in een voor de agent op straat praktische typering van verwarde personen en in suggesties voor het verder verbeteren van de interactie met verwarde personen. Deze suggesties hebben betrekking op de opleiding van politiefunctionarissen, de informatievergaring voorafgaand aan een melding, de omgang met verwarde personen zelf en de samenwerking tussen politie en de hulpverleningsketen.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.