Trainen onder stress

effecten op de schietvaardigheid van politieambtenaren

Politie; G.P.T. Willemsen; R.R.D. Oudejans; A. Nieuwenhuys

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Trainen onder stress

paperback/ gebrocheerd: € 39.12: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789035244931, geïllustreerd, 109 blz., September 2010
Formaat: 24.6 (h) x 17.2 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 244 gram.

Uitgever: Sdu Uitgevers

serienaam/reeks: Politiewetenschap

beschrijving

Voor politieambtenaren is het belangrijk goed te kunnen presteren onder stressvolle omstandigheden. Een politieambtenaar kan in zijn werk geconfronteerd worden met agressie en geweld, bijvoorbeeld tijdens het aanhouden van een verdachte. De training van de beroepsvaardigheden van politieambtenaren is echter vooral gericht op fysieke, technische en tactische aspecten. Psychologische aspecten, zoals presteren onder stress, blijven relatief onderbelicht.

In een reeks van bewegingswetenschappelijke experimenten wordt nu onderzocht of trainen onder meer realistische stresscondities de (schiet)prestaties van agenten kan verbeteren. In deze studie worden twee experimenten beschreven naar de effecten van acute stress op het schietgedrag van politieambtenaren en naar de mogelijkheden en opbrengsten van training onder meer realistische stresscondities. Wat zijn de effecten van stress op de schotprestatie, de snelheid van handelen en het bijbehorende kijkgedrag? En zorgt trainen onder stress ervoor dat politieambtenaren in stressvolle situaties doeltreffender reageren?
In de experimenten werd stress opgewekt door deelnemers te laten schieten op opponenten die met 'simmunition' (verfpatronen) terugvuurden. De resultaten laten zien dat trainen onder stress de negatieve effecten van stress op de schotprestaties teniet doet, en dat niet alleen op de korte maar ook op de lange termijn. De studie eindigt met een wetenschappelijk onderbouwde trainingsmethodiek die concrete handvatten biedt om de schietvaardigheid van agenten onder meer realistische stresscondities te trainen. Vooral de combinatie van wetenschappelijk onderzoek en de vertaalslag naar de praktijk maakt dit boek tot een uniek naslagwerk met grote waarde voor de Integrale Beroepsvaardigheden Training (IBT) bij de politie.

De reeks Politiewetenschap is een uitgave van het Onderzoeksprogramma Politie & Wetenschap, een zelfstandig onderdeel van de Politieacademie. Politie & Wetenschap beoogt een stimulans te geven aan zowel de (wetenschappelijke) kennisontwikkeling op het gebied van politie en veiligheid als de daadwerkelijke benutting daarvan in praktijk, beleid en opleiding. Publicaties in de reeks Politiewetenschap betreffen in het algemeen studies met een meer theoretisch, verkennend of beschouwend karakter.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.