Onderzoekend leren stimuleren

effecten, maatregelen en principes

Vincent Donche; Jetje de Groof; Peter van Petegem

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Onderzoekend leren stimuleren

paperback/ gebrocheerd: € 15.75

ISBN: 9789033488078, geïllustreerd, 100 blz., January 2013
Formaat: 24.5 (h) x 17.0 (b) x 0.9 (d) cm. Gewicht: 277 gram.

Uitgever: Acco uitgeverij

beschrijving

Vanuit de onderwijspraktijk worden heel wat vragen gesteld over zinvolle werkwijzen om onderzoekscompetenties bij leerlingen te versterken. Aan de hand van een praktijkgerichte en wetenschappelijke reviewstudie beogen de onderzoekers handvatten aan te reiken voor leerkrachten om het onderzoekend leren optimaal te ondersteunen in de klaspraktijk. Hiervoor staan de auteurs stil bij de resultaten van internationaal onderzoek naar de verschillende didactische benaderingen om onderzoekend leren bij leerlingen te stimuleren. Aandacht gaat hierbij uit naar de onderzochte effecten alsook de (rand)voorwaarden op het vlak van de onderwijsleeromgeving en de rol van leerkrachten en leerlingen hierin. Daarnaast gaan ze ook in op de vraag welke didactische ondersteuning voor welke leerlingen optimaal is wanneer leerlingen onderzoekend leren.

De resultaten van dit onderzoek worden gedocumenteerd in een gebruiksvriendelijke rapportage voor verschillende doelgroepen, waarbij zowel aandacht wordt besteed aan conceptverheldering, methodieken voor het stimuleren van onderzoekend leren en verwijzingen naar good practices als aan een wetenschappelijke verantwoording van het reviewproces.

JETJE DE GROOF, VINCENT DONCHE en PETER VAN PETEGEM zijn verbonden aan het Instituut voor Onderwijs- en Informatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Zij zijn er actief in de onderzoeksgroep EduBROn (www.edubron.be).

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.