Leerbereidheid van leerlingen aanwakkeren

principes die motiveren inspireren en werken

Jan Vanhoof; Maarten van de Broek; Maarten Penninckx; Vincent Donche; Peter van Petegem

Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
 
Leerbereidheid van leerlingen aanwakkeren

paperback/ gebrocheerd: € 18.05

ISBN: 9789033488054, geïllustreerd, 100 blz., May 2012
Formaat: 24.5 (h) x 16.9 (b) x 1.0 (d) cm. Gewicht: 483 gram.

Uitgever: Acco uitgeverij

beschrijving

De bereidheid van leerlingen om te leren is al decennia lang de focus van veel en gedegen onderzoek. De aanpak van onderzoekers heeft echter niet altijd bijgedragen tot de transfer van deze inzichten naar de onderwijspraktijk. Die kloof wordt in dit boek gedicht. Het geeft een overzicht van wat er over leerbereidheid geweten is en vertaalt dit in concrete tips voor onder meer leerkrachten, leerlingbegeleiders en schoolleiders. Een verdieping in het boek maakt de lezer vertrouwd met verschillende zienswijzen en bestaande evidentie omtrent (het gebrek aan) leerbereidheid en omtrent wat leren (wel en niet) leuk en boeiend maakt. Daarmee raken we aan de kern van onderwijs, met name de kunst om met leerlingen een zodanige pedagogische en didactische relatie aan te gaan dat zij op een gemotiveerde manier tot leren bereid zijn.

De auteurs hebben intensief gezocht naar bewijskracht over wat (niet) werkt in het motiveren van leerlingen. Aan de hand van 10 praktijkprincipes vertaalden ze de inzichten uit motivatietheorieën en de resultaten van onderzoek in concrete tips voor de onderwijspraktijk. Kortom, wie de leerbereidheid van leerlingen wil aanwakkeren, vindt hier principes die motiveren, inspireren én werken.

JAN VANHOOF, MAARTEN PENNINCKX, VINCENT DONCHE en PETER VAN PETEGEM zijn verbonden aan het Instituut voor Onderwijs- en Informatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Ze zijn er actief in de onderzoeksgroep EduBROn (www.edubron.be).

MAARTEN VAN DE BROEK is na een loopbaan als leraar en leerlingbegeleider aan het werk als psychotherapeut en als oprichter en nascholer bij Vonk en Visie (www.vonkenvisie.be).

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.