Bespiegelingen over de revolutie in Frankrijk

Edmund Burke

 
 
gebonden: € 39.99: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 9789028427716, 432 blz., April 2019
Formaat: 20.6 (h) x 13.7 (b) x 3.9 (d) cm. Gewicht: 558 gram.

Uitgever: Wereldbibliotheek

vertaald door: Jabik Veenbaas

beschrijving

Eerste volledige vertaling van dit standaardwerk uit de Verlichting

Edmund Burke schreef zijn meest invloedrijke tekst aan het begin van de Franse Revolutie, waarbij hij met huiveringwekkende nauwkeurigheid de gewelddadige excessen voorspelde die zouden gaan plaatsvinden. Hoewel in adellijk conservatief Engeland aanvankelijk positief werd gereageerd op de gebeurtenissen in Frankrijk – de aartsrivaal verviel immers tot chaos – overheerste bij Burke de bezorgdheid. In een brief getiteld Bespiegelingen over de revolutie in Frankrijk betoogde hij dat de revolutionaire ontwikkelingen alleen maar leidden tot vernietiging van de bestaande structuren in de samenleving, in plaats van de (behoedzame!) hervormingen te bewerkstelligen die ook voor de Engelse maatschappij zo broodnodig waren.


Bespiegelingen over de revolutie in Frankrijk is een van de grote werken uit de achttiende-eeuwse politieke literatuur. Het boek geldt nog altijd als een klassieker binnen het conservatieve gedachtegoed in de westerse wereld.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Edmund Burke (1729-1797) was een Iers filosoof en politicus, die algemeen wordt beschouwd als de grondlegger van het modern conservatisme. Er zijn vandaag de dag nog steeds politieke stichtingen in Nederland en België die zijn naam dragen.

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: