Belaagd paradijs

Een geschiedenis van Georgië

Marc Jansen

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Belaagd paradijs

paperback/ gebrocheerd: € 22.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 9789028223073, geïllustreerd, 195 blz., February 2021
Formaat: 21.5 (h) x 14.1 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 305 gram.

Uitgever: Uitgeverij G.A. Van Oorschot B.V.

beschrijving

Georgië is wel vergeleken met de hof van Eden. Maar het vanouds christelijke Kaukasusland bevindt zich op een breukvlak van invloedssferen. Eeuwenlang moest het van meerdere kanten de klappen opvangen en vreemde invasies ondergaan. Romeinen, Perzen, Byzantijnen, Turken en Mongolen richtten er verwoestingen aan. De Georgische ‘gouden eeuw’, het culturele en politieke hoogtepunt, ligt bijna een millennium terug.

Begin negentiende eeuw kwam Georgië onder de Russische keizer. Na de revolutie van 1917 was een aantal jaar onafhankelijk, tot de Sovjet-Unie het inlijfde. Een Georgiër, Jozef Stalin, was daar tot 1953 de baas. Sinds 1991 is Georgië opnieuw onafhankelijk. Maar Rusland heeft grote moeite met de Westerse oriëntatie van het land en steunt twee etnische minderheden binnen Georgië, de Abchaziërs en Osseten, in hun separatistische koers, ook met militaire middelen.

Belaagd paradijs is een rijk geïllustreerde geschiedenis van Georgië in kort bestek. Het vertelt het verhaal van een fascinerend land, dat altijd een snijpunt van werelden is geweest - en nog steeds is.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.