Rembrandts plan

De ware geschiedenis van zijn faillissement

Machiel Bosman

 
 
paperback/ gebrocheerd: € 17.50
ISBN: 9789025309558, geïllustreerd, 224 blz., October 2019
Formaat: 20.1 (h) x 12.6 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 298 gram.

Uitgever: Athenaeum

beschrijving

Rembrandt van Rijn was een onaangenaam mens met weinig oog voor anderen. Hij had een gat in zijn hand en ging bedrieglijk failliet. En hij hield er een turbulent liefdesleven op na, onder anderen met Geertje Dircx, die hij hardvochtig liet opsluiten in het spinhuis te Gouda. Toch?

Nee. Dat zijn ‘alternatieve feiten’. Het zijn constructies achteraf waarvoor het bewijs ontbreekt. Machiel Bosman loopt Rembrandts leven na in de latere, beeldbepalende jaren, met onder meer zijn faillissement. En hij doet aan factchecking: wat hebben de kenners geschreven en hoe verhoudt zich dat tot de bron?

Dan blijkt bijvoorbeeld dat er over Geertje Dircx bijzonder weinig met zekerheid te zeggen valt, en dat Rembrandts faillissement heel anders in elkaar steekt dan tot nu toe werd verondersteld – waarmee ook zijn karakter in een ander licht komt te staan.

Meer teksten en voorbeelden:

over de schrijver(s)Machiel Bosman (1972) is een historicus in de traditie van de grote verhalenvertellers. Hij schrijft geschiedenis vermomd als literatuur. Met Elisabeth de Flines werd hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Libris Geschiedenis Prijs. Zijn meest recente boek, De Roofkoning, is eveneens genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs."Mijn benadering van geschiedenis is tamelijk ouderwets. Ik wil verhalen vertellen: van koningen en prinsen, van dienstmeiden en knechten, van liefde, trouw, dood en verraad – in een veranderende wereld van vooruitgang en verval.
Ik lees voor mijn onderzoek alles wat ik vinden kan en stel vooraf geen vragen. Vernieuwing is geen uitgangspunt maar iets wat gaandeweg ontstaat. Ik richt me altijd op de bron, om te voorkomen dat het beeld zich los zingt van het leven."

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: