Dat was niet de bedoeling

Waarom we minder kauwgom eten door de smartphone en 19 andere bizarre onvoorziene gevolgen

Maarten Reijnders

paperback/ gebrocheerd: € 17,50
ISBN: 9789000364770, 200 blz., februari 2019
Formaat: 21,6 (h) x 14,0 (b) x 1,9 (d) cm. Gewicht: 303 gram.

Uitgever: Spectrum

trefwoorden: besluiten;complotdenkers;elsevier;journalistiek;kranten;nrc handelsblad;onvoorziene gevolgen;politicologie;politiek;psychologie;samenzweringstheorieën;trouw

beschrijving

De verrassende gevolgen van de keuzes die we maken


Hoe zorgde een antiterrorismemaatregel voor een rattenplaag in Parijs? Waarom rijden slimme auto’s vaker schade? Hoe hebben toeristen ervoor gezorgd dat er meer kinderen in Cambodjaanse weeshuizen wonen? Waarom lokte streng optreden van de gemeente Amsterdam een serie schietpartijen uit? Hoe zorgt de meest voorgeschreven pijnstiller ervoor dat gieren massaal uit de lucht vallen? Waarom heeft de invoering van loodvrije benzine geleid tot minder auto-inbraken? En hadden we wellicht helemaal geen Brexit gehad als een Britse parlementariër niet in een dronken bui op de vuist was gegaan met zijn collega’s?


 


In Dat was niet de bedoeling verdiept journalist Maarten Reijnders zich in onbedoelde gevolgen. Aan de hand van aansprekende voorbeelden legt hij uit hoe het kan dat beleid soms precies het tegenovergestelde effect heeft van wat de bedenkers ervan beogen. Ook verklaart Reijnders waarom sommige maatregelen en uitvindingen gevolgen hebben die aanvankelijk niemand had voorzien. Dat was niet de bedoeling zit vol unieke, interessante en bizarre verhalen van over de hele wereld, allemaal met een onverwachts einde.


 

Inkijkexemplaar:

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling:

Bot detected - pagehit Not For our stats.