Duitsland Deel 3

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Duitsland Deel 3

€ 18.99

ISBN: 8717377003368, , UND
Formaat: 19.3 (h) x 13.5 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 90 gram.

Uitgever: Coast To Coast Music Group B.V.

beschrijving

DUITSLAND - Deel 3

Het Museumsinsel is een eiland in de Spree, een rivier die dwars door Berlijn loopt. De vijf musea die tussen 1824 en 1930 gebouwd zijn hebben allen hun eigen verhaal en hun eigen bouwkunst en collectie erfstukken. Elk museum is zodanig ontworpen dat elke eigen collectie daarin het beste uitkomt. De collectie wordt gezien als bijdrage aan de ontwikkeling van de beschaving op kunstzinnig en architecturaal gebied.

Kasteel Wartburg past perfect in haar beboste omgeving en wordt door velen als ideaal kasteel gezien, getuige het feit dat daar vele historische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Het kasteel is op een heuvel van bijna 450 meter hoog gebouwd boven de stad Eisenach. Toen Maarten Luther door de keizer in de rijksban was gedaan, zocht hij hier zijn toevlucht. Hier heeft hij het Nieuwe Testament in het Duits vertaald.

Reichenau is een eiland in het Bodenmeer waar nu nog resten te vinden zijn van het Benedictijnse klooster Mittelzell, gesticht in 724 door de heilige Pirmin. De abdij is beroemd geworden om de Karolingische miniatuurkunst, de wetenschap en om een befaamd handschrift met tal van Romaanse woorden uit de 7e eeuw. De 3 dorpen die zich op het eiland bevinden hebben elk een eigen middeleeuwse abdijkerk.

Het Parklandschap Dessau-Wörlitz is een prachtig voorbeeld van landschapontwerpen in de Engelse stijl tijdens de Verlichtingperiode in de 18e eeuw. Het is een ensemble van steden, dorpen, parken en paleizen op 142 km2. Het parkontwerp is gebaseerd op de filosofie van Jean-Jacques Rousseau die het natuurlijke landschap een educatieve rol vond hebben.

Het Zollverein complex in Nordrhein-Westfalen bevat de complete infrastructuur van een historische steenkolenmijn. Tegenwoordig wordt het complex ook gebruikt voor concerten, exposities en theatervoorstellingen. Zollverein is tegenwoordig het belangrijkste monument van technische steenkoolwinning.

De middeleeuwse stadjes Wismar en Stralsund liggen aan de Oostzee in Noord Duitsland en waren in de 14e en 15e eeuw belangrijke handelscentra in het Hanzeverbond. In de 17e en 18e eeuw zijn de stadjes in Zweedse handen. In de 19e eeuw komen beide steden weer in Duitse handen. Grootste bezienswaardigheden zijn de karakteristieke kerken in baksteengotiek, zoals de Nicolaikirche en de St. Jacobikirche en het Raadhuis in Stralsund.

Het centrale hoogland bestaat onder andere uit de Rijnvallei. Aan de noord- en oostkant ligt het industriële gebied en in het zuiden zijn vooral landbouwgrond en de beroemde moezelwijngaarden te vinden. In het midden vindt men vooral historische dorpen, prachtig uitgestrekte landschappen en middeleeuwse kastelen die grote invloed hadden op schrijvers, artiesten en componisten.

Het Raadhuis en het standbeeld van Roland, die de vrijheid van de stad sinds 1404 symboliseert, zijn te vinden op het marktplein van Bremen. Het Raadhuis is in het begin van de 15e eeuw gebouwd nadat Bremen tot het Hanzeverbond was toegetreden. Het monument is in gotische stijl gerenoveerd met kenmerken uit de Wezerrenaissance. Na de Tweede Wereldoorlog is er naast het oude Raadhuis een nieuwe gebouwd. Op het marktplein staat tevens het standbeeld van de Bremer Stadsmuzikanten, naar het gelijknamige sprookje van Gebroeders Grimm.

Het culturele landschap van de Elbevallei bij Dresden is een streek van kastelen en paleizen, zoals het Übigau Paleis in het noordwesten en het Pillnitz Paleis ten zuidoosten van de Elbe. Dresden krijgt door haar ligging en de vele monumenten en parken de bijnaam Elbeflorenz (Florence aan de Elbe).

In de 19e en 20e eeuw werden steeds meer luxueuze villa's op de oevers gebouwd. Sommige delen van de oever worden nog steeds gebruikt voor wijnbouw. Een aantal oude dorpen hebben hun historische elementen en structuur vanuit de Industriële Revolutie behouden. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de 147m hoge stalen brug Blauwes Wunder en de kabelspoorbaan. De passagierstoomboten (de oudste stamt uit 1879) en de scheepswerf (ca 1900) worden nog steeds gebruikt.

Het Fürst Pückler Park in Bad Moskau is een park in Engelse landschapstijl van bijna 560 ha en wordt door de rivier Neisse verdeeld in een Duits en Pools gedeelte. Het landschapspark is in opdracht van de vorst Hermann von Pückler-Muskau aangelegd die na een reis door Engeland onder de indruk was geraakt van dit landschap. In het parkcomplex liggen het oude en het nieuwe kasteel, het historische tropenhuis met cactussen, het hovelingenhuis als huidig modderbad, het Bade- und Bergpark en de in Moorse stijl gebouwde oranjerie. Het dorp Bad Muskau is opgenomen in het park en werd zo onderdeel in een utopisch landschap.
De omgeving bestaat uit de noordelijke landgrenzen van het Romeinse Rijk die in de 2e eeuw na Christus op haar grootst was. Deze landgrenzen zijn bekend als de Romeinse Limes en zijn in totaal 5.000 km lang. In Nederland loopt deze grens van Katwijk, via Utrecht en Arnhem en bij Lobith naar de Duitse grens. Langs die grens liep vroeger een weg met forten, muren, militaire nederzettingen en wachttorens waar men nu nog overblijfselen van vindt.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.