Polen & Zwitserland

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Polen & Zwitserland

€ 18.99

ISBN: 8717377003320, , UND
Formaat: 19.3 (h) x 13.5 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 101 gram.

Uitgever: Coast To Coast Music Group B.V.

beschrijving

POLEN en ZWITSERLAND

De Wieliczka zoutmijn is een van de oudste zoutmijn ter wereld. De mijngangen zijn in totaal ongeveer 300 km lang en gaan tot 327 m diep. Langs de route vindt men zoutsculpturen, een ondergronds meer en een kapel. Na een overstroming in 1992 is de productie van zout hier stopgezet.

In de 12e eeuw werd de stad Bern gesticht. Bern is volgens een duidelijk plan gebouwd, de stad is namelijk aan 3 zijden omringd door rivier de Aare. De oude binnenstad laat een sterk contrast zien tussen historische en moderne gebouwen. Het oude gedeelte wordt goed geconserveerd en is een exceptionele getuigenis van een verloren gegane cultuur.

De Abdij van Sankt Gallen is een perfect voorbeeld van een Karolingisch klooster. De kathedraal en de bibliotheek zijn de belangrijkste exponenten van dit complex. In de barokke bibliotheek liggen diverse manuscripten van onschatbare waarde, zoals de oudste architectonische tekening op perkament.

Het Benedictijnse klooster Sankt Johann ligt in Val Mustair, een bergdal in de Zwitserse Alpen. In het klooster zijn talloze fresco's en muurschilderingen te zien die uit 800 stammen. Deze zijn pas in 1951 tevoorschijn gekomen nadat de laag die eerder was aangebracht, werd verwijderd.

Krakow is de voormalige hoofdstad van Polen en is een van de belangrijkste en mooiste cultuursteden van midden Europa. Daarom wordt de stad ook wel het Florence van Polen genoemd. Krakow is ontstaan rondom een heuvel, Wawel genaamd. Bovenop de heuvel werd een burcht en een kathedraal gebouwd waar de Poolse koningen werden begraven. Onderaan de heuvel ligt de Drakengrot. In het centrum van Krakow bevindt zich de grootste markt van Europa.

Toen het hoofdkwartier van de Duitse ridderorde vanuit Venetië verhuisde naar Malbork, toen nog Mariënburg geheten, werd het slot uitgebreid en verfraaid. Het werd een subliem voorbeeld van een gotisch kasteel volledig opgetrokken uit bakstenen. In de 19e en 20e eeuw werd het kasteel uiterst nauwkeurig gerestaureerd met de techniek die nu heel gebruikelijk is. Na de zware beschadigingen door de Tweede Wereldoorlog is het slot opnieuw met documentatie van de vorige restaurateurs in ere hersteld.

De verstevigde muren, prikkeldraad rondom, de barakken, gaskamers en crematoria herinneren nog elke dag aan de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Auschwitz was het grootste concentratiekamp van het Derde Rijk. Ruim 4 miljoen mensen, van wie 90% Joden, werden systematisch gemarteld, uitgehongerd en uiteindelijk vermoord in dit kamp, dat daardoor symbool staat voor de wreedheid tegen de mensheid.

Het oerbos van Bialowieza ligt op de grens van Wit-Rusland en Polen en is het oudst bewaarde bos dat nog in min of meer natuurlijke staat is. Het totale terrein beslaat meer dan 87.000 ha. Doordat het bos eeuwenlang de status had van koninklijk jachtterrein, zijn vele diersoorten verdwenen maar later weer opnieuw uitgezet, zoals de Europese bizon, lynxen, wolven en bevers.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.