Griekenland & Macedonie

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
Griekenland & Macedonie

€ 18.99

ISBN: 8717377003238, , UND
Formaat: 19.3 (h) x 13.5 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 98 gram.

Uitgever: Coast To Coast Music Group B.V.

beschrijving

GRIEKENLAND en MACEDONIË

Delos,volgens de Griekse mythologie is Apollo op dit kleine eilandje in de Cycladen geboren. Het heiligdom van Apollo heeft altijd veel pelgrims getrokken, daarnaast was Delos een welvarende handelshaven. Het eiland bevat veel sporen van de elkaar opvolgende culturen in de Aegeïsche wereld. De archeologische vindplaats is bijzonder groot en rijk aan vondsten, en toont ons een duidelijk historisch beeld van een belanrijke cosmopolitische haven in het middellandse zeegebied.

Mystras, het "wonder van de Morea", werd in 1249 door de prins van Archaïe William van Villehardouin gebouwd. Het ligt als amfitheater rond een hoge burcht. Heroverd door de Byzantijnen, werd het vervolgens bezet door de Turken en Venetianen tot de stad in 1832 werd verlaten. Nu resten er slechts ruïnes die adembenemend mooi liggen in een betoverend landschap.

Meteora, in een regio die gekenmerkt wordt door onherbergzame zandstenen bergtoppen, hebben zich al vanaf de elfde eeuw monniken gevestigd. Tijdens de wederopleving van het kluizenaars ideaal in de vijftiende eeuw, werden er onder bijzonder moeilijke omstandigheden vierentwintig kloosters gebouwd. De zestiende eeuwse fresco's die men hier vindt zijn illustratief voor een fundamentele fase in de ontwikkeling van de post-Byzantijnse schilderkunst.

Gesitueerd in een kleine vallei in de Peleponnesus strekt zich het heiligdom van Epidaurus over verschillende niveaus uit. Hier ligt de oorsprong van de cultus van Asclepius (zesde eeuw voor Christus), maar de belangrijkste monumenten, in het bijzonder het theater dat als één van de meest pure meesterwerken van de Griekse achitectuur wordt beschouwd, stammen uit de vierde eeuw na Christus.

De Acropolis is illustratief voor de meer dan duizend jaar durende periode van bloeiende beschavingen in Griekenland. Ze bevat de grootste meesterwerken van klassieke Griekse kunst: het Parthenon, het Propylaea, het Erechtheum en de tempel van Athena Nike, en staat daarmee symbool voor het hele concept van de Werelderfgoed lijst.

Paphos, reeds in het Neolithicum bevolkt, was zowel het toneel van aanbidding van de godin Aphrodite als van prehistorische vruchtbaarheids riten. Het eiland is Aphrodite's geboorte plaats en de Myceneanen richtten in de twaalfde eeuw voor Christus hier een tempel voor haar op. De resten van villa's, paleizen, theaters, forten en graven geven Paphos zijn exeptionele historische en architectonische waarde. De mozaïeken van Nea Paphos behoren tot de mooiste in de wereld.

Het pan-Hellenistische heiligdom van Delphi, waar het orakel van Apollo sprak, was het terrein van de omphalos, de 'navel van de wereld'. Een harmonieus huwelijk aangaand met een prachtige landschap en geladen met heilige betekenis, was Delphi in in de zesde eeuw voor Christus, zowel het heilige centrum van- als het symbool voor- de eenheid van de Griekse wereld.

De Orde van Sint Johannes van Jeruzalem bezette Rhodos van 1309 tot 1523 en veranderde het eiland langzaam in een vesting. Achtereenvolgend kwam het onder Turkse en Italiaanse heerschappij te staan. Met het paleis van de Grootmeesters, het Grote Ziekenhuis, en de Straat van de Ridders is de bovenste stad één van de mooist bewaard gebleven Gotische stedelijke complexen. In het lagere stadsgedeelte vind men Gotische gebouwen naast moskeeën, publieke badhuizen en andere gebouwen uit de Ottomaanse periode van de Stad.

Gelegen aan het meer van Ohrid is de stad Ohrid één van de oudste nederzettingen van Europa, gebouwd in de periode van de zevende tot de negentiende eeuw. Het herbergt het oudste Slavische klooster (St Pantelejmon) en meer dan achthonderd iconen in Byzantijnse stijl, stammend uit de elfde tot veertiende eeuw. Na die van de Tretiakov Gallery in Moskou is dit de meest belangrijke collectie iconen ter wereld.

Olympia gelegen in een vallei in de Peloponnesus, is al sind prehistorische tijden bevolkt. In de tiende eeuw voor Christus, werd het het centrum voor de verering van Zeus. De Altis - het heiligdom van de goden - heeft één van de hoogste concentraties antieke Grieksemeesterwerken. Naast tempels bevinden zich hier de resten van de bouwwerken die opgericht werden voor de Olympische spelen die hier voor het eerst in het jaar 776 voor Christus gehouden werden.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.