DVD De vergeten krijgers

  Tip: stuur dit boek door naar iemand anders! 
DVD De vergeten krijgers

€ 12.95

ISBN: 8713791038535, , UND
Formaat: 19.3 (h) x 13.7 (b) x 1.5 (d) cm. Gewicht: 79 gram.

Uitgever: Quasar Books & Multimedia

beschrijving

De documentaire De vergeten krijgers belicht de onbekende geschiedenis van de Indo-Afrikaanse militairen, die in de voormalige kolonie Nederlands-Indië trouw waren aan 'Koningin, volk en vaderland'. De geschiedenis van deze 'Zwarte Hollanders' wordt verteld vanuit het perspectief van Daniël Cordus, een kleinzoon van een aan de West-Afrikaanse Goudkust geronselde soldaat.

In 1942 wordt de pas 19-jarige Daniël Cordus samen met zijn twee broers als krijgsgevangenen aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter. Als enige van de drie broers overleeft hij de oorlog en aansluitend de revolutie in Nederlands-Indië.

Sinds zijn gedwongen komst naar Nederland strijdt hij voor eerherstel voor alle Indo-Afrikanen die voor de Nederlandse vlag gestorven zijn. Zeventig jaar na zijn krijgsgevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan die op het ereveld in Thanbyuzayat rust.

Regie en productie Griselda Molemans
Camera Martin Egter van Wissekerke
Geluid André van Solinge
Montage Petra Janse

Producent Quasar Docs
Distributie Full Color Entertainment

In samenhang met de DVD is het gelijknamige boek verschenen.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatHet persoonlijke verhaal van Daniël Cordus, de laatste overlevende Indo-Afrikaan die in Japanse krijgsgevangenschap aan de Birmaspoorweg werkte, geeft de documentaire 'De vergeten krijgers' meerwaarde.

Bij een groot aantal documentaires doet het er niet toe of ze qua vorm interessant zijn. Het zijn de lange achtergrondreportages die steeds minder een plek op de televisie krijgen, maar via filmtheatertour, doelgroepvertoning en online distributieplatforms toch hun publiek vinden.

De vergeten krijgers is zo'n film. Onderzoeksjournalist Griselda Molemans baseerde hem op haar gelijknamige boek over de zaak die de Task Force Indisch Rechtsherstel (TFIR) tegen de Nederlandse Staat aanspande voor schadeloosstelling van Nederlandse KNIL-militairen die dwangarbeider waren aan de Birmaspoorweg. Niet alleen vergeten krijgers, maar ook een verzwegen geschiedenis: die wordt de laatste jaren steeds meer door kleine, herontdekte verhalen in een nieuw perspectief geplaatst.

Het geheugen, oog en hart van de film is de 94-jarige Daniël Cordus, de laatste overlevende Indo-Afrikaan die in Japanse krijgsgevangenschap aan de Birmaspoorweg werkte en die zich sinds zijn gedwongen komst naar Nederland inzet voor erkenning van de Indo-Afrikaanse KNIL-militairen. Zijn persoonlijke verhaal is uiteindelijk wat de film meerwaarde geeft, evenals de juridisch-ethische vragen opgeworpen door advocaat Axel Beijersbergen van Henegouwen: moet de Staat wachten tot slachtoffers hun beloofde schadeloosstelling opeisen? Of kan de Staat ook hoffelijk z'n hand uitstrekken?
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.