De kroon van Gouda

Veelzijdig voorloopster van de vrouwenbeweging Anna Barbara van Meerten-Schilperoort

Jean-Philippe van der Zwaluw

De kroon van Gouda

paperback/ gebrocheerd: € 25.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8954-905-1, geïllustreerd, 404 blz., November 2016
Formaat: 24.0 (h) x 17.0 (b) x 2.3 (d) cm. Gewicht: 1091 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: geschiedenis, biografie, vrouwenbeweging, geliefd, kennis, veelzijdigheid, tijdschrift, schrijfster, pedagoge

Biografie van voorloopster van vrouwenbeweging

Anna Barbara van Meerten-Schilperoort was een bijzondere vrouw. Ze groeit in het tweede kwart van de negentiende eeuw uit tot een van de bekendste en geliefdste vrouwen van ons land. Als schrijfster, redactrice, pedagoge, reizigster, schoolhoudster, onderwijzeres, reclasseringswerkster en maatschappelijk werkster is ze haar tijd in menig opzicht ver vooruit. Met haar unieke en succesvolle tijdschrift Penélopé roept ze vrouwen op deel te nemen aan de maatschappij en legt ze de basis voor een nationaal seksebewustzijn. Bij haar dood in 1853 krijgt ze tal van eretitels mee, zoals ‘vriendin der armen’, ‘vriendin der gevangenen’, ‘Neêrlands kindervriendin’ en ‘de kroon van Gouda’. Binnen enkele maanden wordt een monument te harer nagedachtenis onthuld.
Maar wie was ze eigenlijk? Wie waren haar familieleden, vrienden en kennissen? In welke politieke, economische en sociale context is ze opgegroeid? Hoe is ze erin geslaagd zoveel kennis te vergaren, dat ze zich op gelijk niveau als velen van haar mannelijke tijdgenoten kon bewegen? Welke mannen en vrouwen hebben haar het meest beïnvloed? En waarom is de herinnering aan deze veelzijdige en gedenkwaardige voorloopster van de vrouwenbeweging reeds enkele decennia na haar overlijden vrijwel geheel vervaagd? Deze biografie geeft een antwoord op deze en tal van andere vragen.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.