Houtskool

Zwarte handel... een avontuurlijke Nederlander reist de wereld rond om houtskool te maken

Ab Zorge

Houtskool

paperback/ gebrocheerd: € 24.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8759-631-6, geïllustreerd, 232 blz., October 2016
Formaat: 24.0 (h) x 16.5 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 400 gram.

trefwoorden: houtskool ab zorge houtskoolbrander

Houtskool

Een verhaal over 75 jaar leven en werken met houtskool. Houtskoolbrander is weliswaar een niet-alledaags beroep maar zeker niet ‘uitstervend’. In tal van landen wordt het nog op allerlei manieren gedaan, vooral daar waar nauwelijks meer conventionele brandstoffen ter beschikking staan. In enigszins geïndustrialiseerde landen zelfs fabrieksmatig. Het product wordt behalve voor brandstof ook nog op grote schaal gebruikt voor vele andere doeleinden zoals waterzuivering, medicijnen, ontkleuring, enzovoort.

Ab Zorge is een vakman die dit ambacht in al zijn facetten beheerst.

Het familiebedrijf Zorge heeft tot begin van de jaren ’50 in Nederland houtskool geproduceerd en daarna geïmporteerd uit verschillende landen van Europa. Eind jaren ’70 kwam hieraan een einde. Vanaf dat moment werd Ab Zorge – de enige houtskoolbrander van de firma die nog actief met deze materie bezig was – door ontwikkelings-organisaties gevraagd om met zijn kennis houtskoolproducties op te zetten en te verbeteren in verschillende landen van de wereld. Het bracht hem in Indonesië, Soedan, de Salomonseilanden, Bhutan, Liberia, Mozambique en tenslotte in Polen. Onder steeds wisselende omstandigheden met zeer diverse grondstoffen slaagde hij er in geschikte manieren te vinden om ter plaatse de houtskoolproductie te ontwikkelen en om de lokale bevolking te leren het productieproces zelfstandig uit te voeren.
Ab Zorge (1928) heeft tijdens zijn reizen vele avonturen beleefd. Hij beschrijft hoe hij het vak enige tijd na de Tweede Wereldoorlog van zijn vader heeft geleerd en hoe hij sinds 1950 door Europa heeft gereisd en later naar landen daarbuiten. Zijn reisverslagen laten tevens zien hoe het reizen in afgelopen 60 jaar veranderd is.

“Dit relaas van wat hij in al die jaren gedaan, gezien en gevoeld heeft is bedoeld om gelezen te worden door een ieder die daarvoor open staat. Om hen te vertellen dat de wereld voor hem mooi en boeiend is geweest. En dat zulks ook voor hen kan zijn. Is dat niet heerlijk?”

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.