De weerman

Olivier Rolin

De weerman

paperback/ gebrocheerd: € 18.50

ISBN: 978-90-8684-136-3, geïllustreerd, 224 blz., October 2016
Formaat: 20.0 (h) x 12.5 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 285 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

beschrijving

Aleksej Feodosjevitsj Vangenhejm werkt als weerkundige voor de Hydrometeorologische Dienst van de Sovjet-Unie. De man is een overtuigde communist en trouwe aanhanger van Stalin. Toch wordt hij in januari 1934 opgepakt door de Russische geheime dienst en gedeporteerd naar het goelagkamp van de Solovetski-eilanden. Wat heeft hij misdaan, hoe luidt de aanklacht, wie heeft hem aangegeven? Hij komt het nooit te weten, maar blijft tot het eind geloven dat alles op één groot misverstand berust.
Tijdens zijn opsluiting schrijft Vangenhejm brieven aan ‘kameraad Stalin’ en andere partijleiders, die hij wil vermurwen, maar vooral aan zijn vrouw Varvara en hun dochtertje Eleonora. Ontroerende brieven, die getuigen van de liefde van een jonge vader en zijn wil om, ondanks de afstand en zijn uitzichtloze situatie, bij te dragen tot de opvoeding van zijn kind. Schrijnende brieven, waaruit blijkt hoe een wat naïeve man het slachtoffer wordt van een genadeloos regime.

Samen met duizenden lotgenoten is Vangenhejm tijdens de Grote Zuivering van de aardbol verdwenen. De waarheidsgetrouwe zoektocht van Olivier Rolin naar zijn personage mondt uit in een beklijvende schildering van de stalinistische waanzin en de blinde repressie die er woedde.
De weerman werd bekroond met de Prix du style, vanwege de ‘grootsheid, ambitie en het aparte literaire meesterschap van het door Olivier Rolin gerealiseerde portret’ (uit het juryrapport).

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.