Brouwen aan de Eem

Amersfoort, een Stichtse bierstad in de late middeleeuwen

Leen Alberts

gebonden: € 42.00: GRATIS verzending! (NL)
ISBN: 978-90-8704-540-1, geïllustreerd, 592 blz., January 2017
Formaat: 25.0 (h) x 17.0 (b) x 6.0 (d) cm. Gewicht: 1100 gram.

trefwoorden: bierproductie Amersfoort bierbrouwerijen economische geschiedenis stadsgeschiedenis hoppenbier brouwbedrijf handelsgeschiedenis schoon water vestigingsfactoren werkgelegenheid bieraccijns brouwersgilde Late Middeleeuwen middeleeuwse geschiedenis lokale geschiedenis gegoede burgerij

beschrijving

In de late middeleeuwen was de bier een belangrijk product in de opkomende steden. Amersfoortse brouwers exporteerden hun befaamde hoppenbier naar alle naburige gewesten. Deze studie positioneert de biernijverheid van Amersfoort ten opzichte van concurrerende steden. Gunstige natuurlijke omgevingsfactoren, maar ook ondernemerschap en marktontwikkelingen droegen bij aan de opkomst, de bloei en de neergang van het brouwbedrijf aan de Eem. De bierproductie verschafte veel werkgelegenheid en de bieraccijns was de fiscale melkkoe van de overheid. Brouwers behoorden tot de gegoede burgerij en velen zaten in het stadsbestuur. Niet voor niets liep het brouwersgilde bij luisterrijke processies samen met de stadsbestuurders en de priesters van de grote kerk in de kern van de stoet. Voor deelnemers en toeschouwers was de boodschap helder: Amersfoort was een echte bierstad.

Inkijkexemplaar:

Meer boekennieuws op Facebook.

ingezonden mededeling: