De Waffen SS

het Europese leger van de Nazi's

Claus Bundgård ChristensenNiels Bo PoulsenPeter Scharff Smith

De Waffen SS

gebonden: € 49.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-6100-720-3, geïllustreerd, 800 blz., September 2016 UITVERKOCHT!

beschrijving

Dat de racistische SS in de Tweede Wereldoorlog het waarschijnlijk meest multi-etnische en transnationale leger van de twintigste eeuw creëerde, is een van de opzienbarendste paradoxen van de moderne militaire geschiedenis. De militaire tak van de organisatie, de Waffen-SS, ontwikkelde zich gedurende het bestaan van het Derde Rijk van een bescheiden lijfwacht voor Hitler tot een enorm leger, waarvan ongeveer een miljoen mannen deel uit hebben gemaakt.

Velen meldden zich vrijwillig aan voor het nazistische eliteleger waarvoor ze de Waffen-SS hielden. Anderen werden onder dwang gerekruteerd toen de oorlog voortduurde. De meeste manschappen kwamen uit Duitsland, maar er waren militairen bij uit heel Europa: zuid, oost, noord en west. Een bonte menigte, die echter strak werd geleid: de troepen van de Waffen-SS vormden het Europese leger van de nazi’s, dat vocht voor de overheersing van Europa door het Derde Rijk.

De soldaten van de Waffen-SS werden aan vrijwel alle Europese fronten en voor alle vormen van oorlog en oorlogsmisdaden ingezet. Ze namen deel aan de Holocaust, bestreden de partizanen op de Balkan, vochten tegen de geallieerden in Italië en aan het westfront, en tegen het Rode Leger aan het oostfront, van de Noordkaap tot de Kaukasus.

De Deense historici Claus Bundgård Christensen, Niels Bo Poulsen en Peter Scharff Smith schreven eerder een boek over Denen in de Waffen-SS, dat in eigen land een bestseller werd. Met dit boek hebben ze het integrale verhaal over de Waffen-SS geschreven, waarin ook de Nederlandse en Belgische bijdragen daaraan ruimschoots aan bod komen.

De pers in Denemarken is unaniem enthousiast, dit boek is uitgeroepen tot het beste ooit over dit onderwerp:
‘Onderzoek en uitwerking op het hoogste internationaal niveau’ (Berlingske)
‘Een meesterstuk van een boek, pakkend en goed geschreven’ (Politiken)
‘Wetenschappelijk grondig, en tegelijkertijd geschreven in een effectieve, makkelijk toegangbare taal voor ons allemaal’ (Jyllands Posten)

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.