Een eeuw Radio-Holland

1916-2016

Anton Kos

Een eeuw Radio-Holland

gebonden: € 29.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5194-519-5, geïllustreerd, 300 blz., December 2016 UITVERKOCHT!

beschrijving

Een eeuw Radio-Holland gaat over de geschiedenis van Radio-Holland. En dus over spannende technologische ontwikkelingen in de twintigste en huidige eeuw, vooral op het gebied van draadloze telegrafie en communicatie- en navigatieapparatuur.

Radio Holland werd eind 1916 opgericht door een aantal reders en kreeg toen de naam 'Nederlandsche Telegraaf-Maatschappij Radio-Holland'. Er werden radiostations geïnstalleerd aan boord van koopvaardijschepen met als doel de algemene veiligheid te verbeteren.
Na de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf een maritieme service-provider en ontplooide het ook communicatie- en beveiligingsactiviteiten op het land. Onderwijl staat het garant voor een wereldwijd servicenetwerk langs de belangrijkste scheepvaartroutes.

De geschiedenis van Radio-Holland is ook een geschiedenis van mensen. Van radiotelegrafisten, kantoorpersoneel, directeuren, technici en van mensen 'buiten' Radio-Holland, zoals reders, werven, scheepseigenaren, scheepsbevrachters en een aantal belangrijke leveranciers. En het is geen geschiedenis die op zichzelf staat. De ontwikkeling en groei van het bedrijf staan in verband met historische gebeurtenissen als de crisis van de jaren 1930, de Tweede Wereldoorlog en sociaal-economische feiten als de uitbreiding van de Rotterdamse haven en de hoge vlucht van de Nederlandse scheepvaart en bedrijfs- en pleziervaart. Maar ook de binnenvaart, de satelliettechnologie, de computer, de doorbraak van het internet en 'Connectivity' plus de daarvoor ontwikkelde diensten en toepassingen sorteerden effect op Radio-Holland.

Het boek van Kos geeft een fascinerend overzicht, van de begindagen van de radiotelegrafie tot de allernieuwste ontwikkelingen.


Anton Kos (1969) studeerde middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde in 2009 op de geschiedenis van de Erfgooiers en is nu zelfstandig tekstschrijver, redacteur en curator.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.