De luchthaven

Sergej Lojko

De luchthaven

paperback/ gebrocheerd: € 20.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-72247-94-0, geïllustreerd, 432 blz., March 2016
Formaat: 21.6 (h) x 14.1 (b) x 2.9 (d) cm. Gewicht: 556 gram.

Uitgever: Uitgeverij Douane

vertaald door: Arie van der Ent

beschrijving

Hoewel de roman is gebaseerd op de werkelijkheid zijn alle personages ontsproten aan de artistieke fantasie van de auteur, evenals de naam van de Luchthaven.
De handeling van de roman begint op de Luchthaven en volgt de laatste dagen van het meer dan 240 dagen durende beleg daarvan op de voet.

Het kleine Oekraïense garnizoen op de Luchthaven probeert dag en nacht de aanvallen af te slaan van een tegenstander die naar mankracht en materieel vele malen sterker is. Op deze volledig verwoeste Luchthaven komt hun sluwe en wrede vijand in aanraking met iets wat hij niet had verwacht en wat hij niet kunnen geloven. Met cyborgs. Zo noemde de vijand de verdedigers van de Luchthaven, om hun bovenmenselijke levenskracht en door hun koppigheid van gedoemden. Op hun beurt noemden de cyborgs hun vijanden 'orks'.

Op de Luchthaven, bij deze cyborgs, bevindt zich een Amerikaanse fotograaf die deze onnodige oorlog om tal redenen beleeft als een persoonlijk drama. In de pauzes tussen de gevechten op de Luchthaven krijgt de lezer door zijn ogen, als in een caleidoscoop, de hele geschiedenis te zien van wat objectieve historici niet anders zullen aanduiden dan als de Russisch-Oekraïense oorlog.

Sergej Lojko - verslaggever en fotograaf van de Los Angeles Times, gespecialiseerd in oorlogen en andere gewapende conflicten. Hij versloeg oorlogshandelingen in Nagorno-Karabach, Roemenië, Tadzjikistan, Tsjetsjenië, Georgië, Afghanistan, Irak. Lojko heeft de Oekraïense revolutie en de daaropvolgende oorlog bijna vanaf de eerste dag beschreven - van 30 november 2013 tot februari 2015.
In 2015 ontving Lojko voor zijn werk in de oorlog in Oekraïne een van de hoogste onderscheidingen in de Amerikaanse journalistiek - de Overseas Press Club Bob Considine award 'Voor de moed, waarachtigheid, oorspronkelijkheid, diepgang en zeggingskracht van wat hij beschrijft'. In datzelfde jaar ontving Lojko de prestigieuze Los Angeles Times editorial award 'Voor de beste reportages van het jaar 2014'.

Sergej Lojko was de enige buitenlandse verslaggever die in oktober 2014 op de Luchthaven van van Donetsk was en daar vier volle dagen doorbracht, zij aan zij met de cyborgs.

Meer teksten en voorbeelden:

recensie citaatToeval is het natuurlijk niet: zo vlak voor het Nederlandse referendum de verschijning... lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.