Diyenís Akritis

Een Byzantijns liefdesepos

(Anonieme dichter)

Diyenís Akritis

paperback/ gebrocheerd: € 19.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-819370-8-5, 270 blz., October 2016
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 430 gram.

Uitgever: Ta Grammata

annotaties: Willem J. Aerts

introductie: Willem J. Aerts

vertaald door: Willem J. Aerts

"Diyenís Akritis, een Byzantijns liefdesepos"

Wie kent niet de Ilias en de Odyssee van Homerus? Maar ook in Byzantijnse tijd zijn er Griekse epische verhalen gedicht, met als bekendste: de Diyenís Akritis.
Het werk speelt zich af in de hedendaagse grensstreken van Iran, Irak, Syrië en Turkije, na de Arabische expansie in de achtste eeuw. In die tijd bestond in dat gebied een unieke symbiose van orthodoxe Byzantijnen en islamitische Arabieren.
De Byzantijnse literatuur kent één superheld, Diyenís Akritis, aan wie dit epos is gewijd. Akritis wijst op zijn activiteit als bewaker van de Byzantijns-Arabische grens (akra), en Diyenís op zijn afkomst: ‘Tweegeborene’ – als zoon van een Arabische emir en een Byzantijns meisje.
Is de Diyenís Akritis wel een epos? Er zijn tegelijk elementen uit de orale volkstraditie én allerlei verwijzingen naar de 'hogere' literatuur; ook heeft het veel trekken van de Griekse liefdesroman. Verder zijn er in Duizend-en-een-nacht heel wat verhalen te vinden die overeenkomst vertonen met verhalen over Diyenís, maar dan vanuit Arabisch perspectief.

Over de dichter van de Diyenís Akritis is niets bekend. De roem van de held Diyenís was in eerste instantie bekend uit volksliederen. Pas aan het eind van de negentiende eeuw doken er handschriften op waarin de afkomst, opvoeding, huwelijk en heldendaden van Diyenís in epische stijl worden verteld.
Dit is de eerste Nederlandse uitgave van de Diyenís Akritis. Vertaling, inleiding en aantekeningen zijn van de hand van Willem J. Aerts, emeritus hoogleraar Middel- en Nieuwgriekse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Reeks: Obolos (Griekse poëzie), nr. 19.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.