De terugkeer van Münchhausen

OOST! 2

Sigizmoend Krzizjanovski

De terugkeer van Münchhausen

paperback/ gebrocheerd: € 16.00

ISBN: 978-90-6143-421-4, 168 blz., June 2016
Formaat: 21.5 (h) x 14.0 (b) x 1.6 (d) cm. Gewicht: 300 gram.

Uitgever: Uitgeverij Pegasus

vertaald door: Monse Weijers

De terugkeer van Münchhausen

Vertaald uit het Russisch door Monse Weijers

Krzizjanovski wekt in deze roman uit 1927 de 130 jaar daarvoor gestorven baron Hieronymus von Münchhausen tot leven en laat hem een reis maken door de Sovjet-Unie. Hierbij borduurt de schrijver niet alleen voort op elementen uit de oorspronkelijke ‘Münchhausen’, maar verzint hij ook geheel nieuwe komische situaties en avonturen, die een satirisch licht werpen op het leven in de Sovjet-Unie. De censuur verbood publicatie, en pas 63 jaar later, in 1990, kon het verschijnen. Al snel volgden vertalingen in allerlei talen.

Van Sigizmoend Krzizjanovski (1887-1950) is tijdens zijn leven vrijwel niets gepubliceerd. Daarvoor stond zijn werk te ver af van het in de Sovjet-Unie vereiste socialistisch realisme. Wel las hij geregeld voor uit zijn werk op avondjes, waardoor hij bij de Moskouse inner circle bekend stond als een zeer originele, aparte schrijver.
Het werk van Krzizjanovski behoort tot het genre van de fantastische literatuur en heeft veel gemeen met dat van Jorge Luis Borges. Het heeft vaak een filosofische en mystieke inslag; er gebeuren dingen in die in de werkelijkheid onmogelijk zijn, maar toch veel zeggen over diezelfde werkelijkheid.

In de serie OOST! verschijnt nog niet eerder in Nederlandse vertaling gepubliceerd werk van Oost- en Midden-Europese schrijvers.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.