Wandelen in Värmland

Het merengebied in Midden-Zweden

Marco BartenPaul van Bodengraven

Wandelen in Värmland

spiraal: € 15.95

ISBN: 978-90-78194-13-2, geïllustreerd, 120 blz., January 2012
Formaat: 18.0 (h) x 16.0 (b) x 0.9 (d) cm. Gewicht: 282 gram.

beschrijving

Wandelgids met 24 rondwandelingen in Värmland, Zweden

Zo groen, zo uitgestrekt, zo leeg. Dat is het gevoel dat je steeds weer zult ervaren als je erop uit trekt in de Zweedse natuur. Zoveel land en zo weinig mensen, dat is iets wat we in Nederland en België niet kennen. De meeste Zweden wonen in de zuidelijke helft van het land, wat natuurlijk alles te maken heeft met de lengte van de winterdagen. Het is daar een stuk langer licht dan in het noorden. Hoe hoger je komt, hoe minder mensen er wonen.

Värmland ligt ongeveer halverwege, net boven de lijn Oslo – Stockholm. Dun bevolkt genoeg om de natuur alle ruimte te kunnen geven. Het is een landelijke provincie, ook naar Zweedse begrippen. Platteland, naar Stockholmse begrippen. Agrarisch ook, maar dan in een sector die voor ons wat minder vanzelfsprekend is: de bosbouw. Grote stukken land worden gebruikt voor de commerciële houtproductie.

Al dat groen wordt afgewisseld met heel veel water. Värmland is het Zweedse merengebied bij uitstek. In ieder dal een rivier, achter elke heuvel een meer. Van heel erg groot tot liefelijk klein, overal in de provincie is water te vinden.
Värmlanders leven buiten. Hun werk is veelal in de natuur en ze wonen in een landelijke omgeving. Bijvoorbeeld als bosbouwer, of als gastheer of –vrouw in de outdoor-sport. Van elandsafari’s tot raften, van alle mogelijke wintersporten tot kanovaren, het kan allemaal hier.

Zoveel plek, zoveel natuur, zo outdoor-minded, volop mogelijkheden om te wandelen dus? En dat valt nu net een beetje tegen. Aan ruimte geen gebrek, aan goed omschreven wandeltochten des te meer. Er zijn ook wel kortere wandelingen uitgezet, maar het vraagt nogal wat zoekwerk om die boven tafel te krijgen. En je moet toch aardig het Zweeds beheersen om te begrijpen waar die precies zijn uitgezet. En wat misschien nog wel een groter manco is: nergens is beschreven hoe je moet lopen, hoe zwaar dat is, wat je tegen komt en hoe lang je er over gaat doen. De routes zijn meestal wel gemarkeerd, maar dat is het dan ook wel. De rest moet u zelf maar ontdekken.

Met deze gids brengen we daar verandering in. We hebben gezocht naar de leukste en mooiste tochten, verspreid over de hele provincie. In lengte variërend van vijfenhalf tot ruim twintig km, zodat er voor iedereen iets bij zit. Het zijn dus allemaal bestaande wandelingen, veelal gemarkeerd. Ze zijn niet door ons uitgezet, maar wel door ons gelopen, beoordeeld, beschreven, in beeld en in kaart gebracht. Alles wat u hoeft te doen, is uw wandelschoenen aan te trekken en te ontdekken wat Värmland allemaal aan moois te bieden heeft.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.