Australische vogels door John Gould & Jacques Grégoire

Jip BinsbergenAchsa Vissel

Australische vogels door John Gould & Jacques Grégoire

gebonden: € 29.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5011-553-7, geïllustreerd, 160 blz., May 2016 UITVERKOCHT!

Uitgever: KNNV Uitgeverij

illustrator: John Gould; Jacques Grégoire

trefwoorden: australie natuurhistorie natuurschilderijen oude prenten

beschrijving

In de eerste helft van de negentiende eeuw reisde de Britse uitgever en ornitholoog John Gould samen met zijn gezin naar Australië, met als doel zoveel mogelijk vogels te verzamelen voor zijn grote boekenserie 'The birds of Australia'. De serie is, mede door de kwaliteit van de afbeeldingen en de druktechnieken, een monument van de negentiende-eeuwse ornithologie.

Kunstenaar Jacques Grégoire (1961) reisde anderhalve eeuw na John Gould voor het eerst door Australië, en raakte in de ban van het land en 'zijn' vogels. Sinds zijn eerste bezoek aan het land legt hij ze op systematische en artistieke wijze vast op het doek.

In 'Australische vogels', worden de beelden van Gould en Grégoire voor het eerst bijeengebracht. Beide kunstenaars hanteren een geheel eigen stijl, toch versterken de beelden elkaar, en brengen ze gezamenlijk een ode aan de Australische vogels.

Met een voorwoord van Redmond O'Hanlon.

"Er is dezelfde liefde voor de dieren, dezelfde manier van observeren, dezelfde gedrevenheid om een juiste afbeelding te vervaardigen. Zowel bij Gould als bij mij moet de vogel ook direct herkenbaar zijn. Maar het meest indrukwekkend is dat we onafhankelijk van elkaar, met 150 jaar ertussen, op zoek zijn gegaan naar de vogels, waarvoor we dezelfde passie hadden. Nu staat in dit boek het werk naast elkaar. Ik hoop dat de schoonheid van de beelden mensen de ogen opent en enthousiasmeert. Er is zoveel moois in de wereld, je hoeft er alleen maar naar te kijken. Niet iedereen lukt het om die schoonheid zelf te vinden; soms helpt het als iemand anders de deur ernaartoe voor je opent." Jacques Grégoire

De vogels in dit boek zijn gerangschikt naar de verschillende biotopen in Australië waar ze door Grégoire voor het eerst zijn aangetroffen. Ze zijn genummerd van 1 tot 62, achter het nummer vind je eerst de biotoop, dan de vindplaats en de datum. Na de Nederlandse naam worden de Engelse naam en de wetenschappelijke (Latijnse) naam gegeven, en de naam van degene die de vogel het eerst beschreven heeft.

Een prachtige uitgave voor liefhebbers van vogels, reizen en kunst. In samenwerking met Artis Bibliotheek.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.