De prooi wordt jager

de zaak van de joodse verraadster Ans van Dijk

Koos Groen

De prooi wordt jager

paperback/ gebrocheerd: € 30.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8975-990-0, 308 blz., November 2015
Formaat: 23.1 (h) x 15.0 (b) x 3.4 (d) cm. Gewicht: 655 gram.

Uitgever: Just Publishers

beschrijving

In de eerste oorlogsjaren helpt de Joodse hoedenverkoopster Ans van Dijk andere joden met het vinden van onderduikadressen. In januari 1943 moet ze zelf onderduiken. Nauwelijks een paar maanden later wordt ze verraden. De Nederlandse politie stelt haar voor de keuze: als strafgeval deportatie naar Polen of het opsporen van ondergedoken joden. Om haar leven te redden kiest ze voor het laatste.

In een periode van vijftien maanden verraadt Van Dijk, soms alleen en soms met hulp van twee andere gearresteerde jodinnen Branca Simons en Rosalie Roozendaal, tientallen Joden. Van prooi worden de vrouwen jagers. Ze laten een diep spoor van ellende en dood achter zich.Voor haar opsporingswerk wordt Ans van Dijk overladen met complimenten. Al snel overstijgen haar inzet, sluwheid en inventiviteit de haar opgelegde plicht. Maar is ze ook schuldig aan het verraad van Anne Frank?

Kort na de bevrijding wordt Ans van Dijk gearresteerd. Na een spraakmakend proces wordt ze ter dood veroordeeld. Haar gratieverzoek aan de koningin wordt geweigerd. Ook haar overgang naar het rooms-katholieke geloof kan haar niet redden. Ans van Dijk is de enige vrouw van wie de veroordeling ook wordt uitgevoerd. In de vroege ochtend van 14 januari 1948 staat ze voor het vuurpeloton.

Ans van Dijk was lesbisch. Is het toeval dat de enige vrouw die na de bevrijding geëxecuteerd is, joods en homosexueel was, terwijl de vele tientallen Duitse en Nederlandse organisatoren van de moord op honderdduizend Nederlandse joden gespaard bleven?

Meer teksten en voorbeelden:

Koos GroenJournalist Koos Groen (1942) schreef een aantal boeken over De Tweede Wereldoorlog... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.