Woordeloos tot verhaal

Trauma en narratief in Nederlands en Afrikaans

Hans Ester

Woordeloos tot verhaal

paperback/ gebrocheerd: € 29.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8704-306-3, geïllustreerd, 382 blz., September 2012
Formaat: 24.6 (h) x 17.6 (b) x 2.1 (d) cm. Gewicht: 698 gram.

redactie: Hans Ester; Chris van der Merwe; Etty Mulder

trefwoorden: moderne letterkunde Zuid-Afrikaanse letterkunde literatuurgeschiedenis psychologie trauma Zuid-Afrika Holocaust apartheid Tweede Wereldoorlog ...

beschrijving

Dit baanbrekend boek brengt 24 onderzoekers uit verschillende disciplines bij elkaar om vanuit een scala van perspectieven helderheid te verschaffen over het trauma als centraal gegeven in de menselijke samenleving. Nieuw is tevens de samenwerking tussen Afrikaanstalige en Nederlandstalige auteurs. Zij hebben elkaar gevonden vanuit een gemeenschappelijke belangstelling en werden gestimuleerd door de verwantschap tussen hun talen.

'Trauma' behels in Woordeloos tot verhaal die oorweldigende effekte van geweld op die indiwidu sowel as die kollektiewe verlies van betekenis by die ineenstorting van 'n bekende wêreld. Die artikels fokus egter nie alleen op die duister kant van die menslike natuur en van die menslike geskiedenis nie, maar verken ook die helende kragte wat die verwerking van trauma moontlik maak. Van wesentlike belang in dié verband is die skeppende krag van die menslike gees wat die woordloosheid as gevolg van 'n oorweldigende trauma kan transformeer tot betekenisgewende verhaal.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveInleiding   Het ethische appel van de Holocaust: ETTY MULDER, De aanhoudende... lees de hele tekst

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.