De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945

een militair-historische gids

Serge BlomRolf de Winter

De Georgische muiterij op Texel, april-mei 1945

gebonden: € 24.95: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5194-541-6, geïllustreerd, 256 blz., April 2016 UITVERKOCHT!

beschrijving

Deze slagveldgids voert de lezer langs achttien locaties op Texel, waar het verloop van de beruchte en bloedige muiterij van de Georgiërs zich geleidelijk aan u ontvouwt.
Indringende ooggetuigenverslagen en historisch beeldmateriaal brengen de gebeurtenissen tot leven, ondersteund door eigentijdse fotografie, luchtfoto's en tactische kaarten.
Door het totaalbeeld dat de lezer krijgt, laat deze militair-historische gids zich tevens lezen als een overzichtswerk,ook voor wie niet op Texel is.

Op 6 april 1945 ontving Adolf Hitler in zijn Berlijnse Führerbunker het bericht dat op het Waddeneiland Texel troepen van het Georgisches Infanterie Bataillon 822 van de Wehrmacht aan het muiten waren geslagen.

De Georgische muiters, die eerder in de Tweede Wereldoorlog als soldaten van Stalins Rode Leger krijgsgevangen waren gemaakt en vervolgens in Duitse dienst waren getreden, zagen een opstand als de laatste mogelijkheid zich te rehabiliteren.

De muiterij ontwikkelde zich tot een bloedige strijd, waarbij de Duitsers alles op alles zetten om de orde te herstellen. Tijdens de verbeten gevechten betaalden de Georgiërs, de Duitsers en ook de Texelse burgers een hoge prijs. Meer dan duizend mensen kwamen om het leven.

Het boek is uitbundig geïllustreerd, er is bijna geen pagina zonder afbeelding.
Het forse formaat en de gebonden uitvoering geven het boek echt cachet.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.