Stoische notities

de stoicijnen en andere klassieke filosofen als inspiratiebron voor geluk en een mooiere wereld

Rymke Wiersma

Stoische notities

paperback/ gebrocheerd: € 17.50

ISBN: 978-90-73034-44-0, 212 blz., April 2008
Formaat: 22.5 (h) x 14.7 (b) x 1.9 (d) cm. Gewicht: 341 gram.

Uitgever: Atalanta

beschrijving

Met hun ideeën over gelijkheid tussen mensen, kosmopolitisme en de ontkenning van het bestaan van belangentegenstellingen waren de stoïcijnen in de Griekse Oudheid hun tijd ver vooruit. Bij stoïcisme wordt vaak gedacht aan het verdragen van de wereld, eerder dan aan het veranderen ervan. Toch is een stoïcijnse levenshouding bij uitstek een actieve houding, met als doel ‘goed’ te leven. Deze en andere ideeën uit de stoïcijnse ethiek zijn zowel uitdagend als ondersteunend, niet alleen bij het streven naar persoonlijk geluk maar ook bij het verbeteren van de wereld, dat wil zeggen de onderlinge verhoudingen tussen mensen.
We kunnen dus op minstens twee manieren inspiratie putten uit de Oude Stoa: door te leren ‘stoïcijns’ met tegenslag om te gaan, en door kennis te nemen van de stoïcijnse invulling van het goede leven. Niet alleen de stoïcijnen, maar ook de atomisten, de cynici en de skeptici vormden een inspiratiebron voor de notities in dit boek. Een boek over persoonlijk geluk en wereldverbeteren en hoe die twee elkaar kunnen versterken in plaats van in de weg zitten.
Het echte geluk wordt niet veroorzaakt door omstandigheden maar door denkactiviteit. Het wordt niet bereikt door consumeren of navelstaren, maar door actieve inzet om goed te leven, en dus door de inzet voor een betere wereld. Toch is er minstens één zeer gunstige omstandigheid die je kunt treffen, en dat is in aanraking komen met het stoïsch gedachtegoed.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.