Beknopte geschiedenis van Argentinië

vanaf de stichting van Buenos Aires tot aan het presidentschap van Néstor Kirchner

Félix Luna

Beknopte geschiedenis van Argentinië

paperback/ gebrocheerd: € 21.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8666-394-1, geïllustreerd, 284 blz., May 2016
Formaat: 23.0 (h) x 15.0 (b) x 2.0 (d) cm. Gewicht: 650 gram.

Uitgever: Boekenplan

vertaald door: Bart Beereboom

trefwoorden: politiek, Peronisme, Zuid-Amerika

Félix Luna | Geschiedenis van Argentinië

De Argentijnse historicus Félix Luna schetst de geschiedenis van zijn land vanaf de stichting van de stad Buenos Aires in 1536 tot aan de regering van president Néstor Kirchner in 2003. Het is het eerste geschiedkundige werk over Argentinië in het Nederlands.
Het is een geschiedenis in verhalende vorm zonder gedetailleerd in te gaan op namen, jaartallen en veldslagen. Het gaat meer over de grotere context van het verloop van de geschiedenis van Argentinië en toont de aanhoudende inspanning van een volk om zijn eigen identiteit te vinden, de tegenstelling tussen de hoofdstad en de provincies te overbruggen en tot een stabiel democratisch systeem te komen. Het boek vormt een mooie introductie op de geschiedenis van Argentinië, het land dat grote beroemdheden voortbracht, waaronder natuurlijk Koningin Máxima.

Plaza de Mayo
Onbekend maakt onbemind. Jarenlang was Argentinië voor veel Nederlanders dan ook gewoon een land ver weg in het zuiden van Zuid-Amerika, dat niet de beste associaties opriep. ‘Bloed aan de paal' was de slogan van Bram Vermeulen en Freek de Jonge tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 1978, toen Oranje tegen Argentinië vocht om de wereldbeker (en verloor). We kennen bovendien allemaal de beelden van de Dwaze Moeders van de Plaza de Mayo, die streden voor opheldering over het lot van hun dierbaren tijdens de wrede dictatuur.

Maxima
Met de komst van Máxima stond Argentinië in Nederland opeens in het middelpunt van de belangstelling en ontstond er ruimere interesse in het land van herkomst van onze (toen nog) toekomstige koningin.

Stimulans
De tango kreeg bijvoorbeeld een enorme stimulans. Tal van liefhebbers trokken hun stoute schoenen aan en togen naar de bakermat van deze dans: de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Hiermee verschenen in Nederland ook romans waarin de tango en Buenos Aires een centrale rol spelen, zoals Kleur van de tango van Alicia Dujovne Artíz. Reisorganisaties verzorgen nu georganiseerde vakanties naar Argentinië. En in de boekhandels raken de schappen met (Nederlandstalige) reisgidsen en reisverhalen over Argentinië steeds meer gevuld. Argentinië is in. Tweehonderd jaar Argentinië is een prachtige aanleiding om de geschiedenis van het land meer onder de aandacht te brengen. 9 Juli 1816 werd Argentinië onafhankelijk.

Lees nu dit prachtige werk van Félix Luna.

Inkijkexemplaar:

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.