Macht en gewoonte in het Delftse stadsbestuur (1672-1702)

Gerard van Roon

Macht en gewoonte in het Delftse stadsbestuur (1672-1702)

paperback/ gebrocheerd: € 30.00: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-5972-816-5, geïllustreerd, 432 blz., February 2014 UITVERKOCHT!

Uitgever: Uitgeverij Eburon

trefwoorden: Delft, regenten, zeventiende eeuw, steden

Besturen in de zeventiende eeuw

Het bestuur van Delft was 300 jaar geleden al verrassend goed georganiseerd. De Delftse regeerders hielden zich uitvoerig bezig met de leefbaarheid van de stad, vaak na verzoekschriften van inwoners. Meestal namen zij pas een besluit na een onderzoek onder de betrokkenen, in eerdere besluiten of in andere steden. Zo nodig stelden zij een commissie in.

Soms was er opschudding, bijvoorbeeld toen stadhouder Willem III in 1675 en 1676 op ongeoorloofde manier zijn wil aan het stadsbestuur probeerde op te leggen. In "Macht en gewoonte" leest u hoe het stadsbestuur in elkaar stak, met welke onderwerpen het zich bezighield en hoe het toeging tijdens de vergaderingen en bijeenkomsten.

Dit boek werpt een nieuw licht op het bestuur van een zeventiende-eeuwse stad in het westen van Nederland. Het is gebaseerd op de besluitenlijsten van de bestuurderscolleges, aangevuld met ander archiefmateriaal, zoals persoonlijke aantekeningen van politici, stadsrekeningen, administratieve stukken en beschrijvingen uit de tijd zelf.

Gerard van Roon (1976) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is onderzoeksmedewerker bij de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Figuren/plaatjes:

klik voor vergroting
Achterkant
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.