Veldpost Sumatra

Peter Penders

Veldpost Sumatra

paperback/ gebrocheerd: € 20.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8954-839-9, geïllustreerd, 340 blz., March 2016
Formaat: 21.0 (h) x 14.5 (b) x 1.4 (d) cm. Gewicht: 560 gram.

Uitgever: Uitgeverij Elikser

trefwoorden: Sumatra, soldaat, politionele acties, Nederlands-Indië, dienstplicht, kazerneleven, ideologieën, communisme, Indiëganger

Dagboek van soldaat Han de Haas over Sumatra

Er is veel geschreven over de zogenaamde politionele acties in Nederlands-Indië gedurende de periode 1946 tot 1950. Veelal werden daarbij de politieke achtergronden belicht. Minder aandacht was er voor de militair te velde die een dienstplicht van drie jaar ononderbroken op een van de eilanden moest vervullen. Daarom is het bijzonder om een dagboek aan te treffen dat de gebeurtenissen beschrijft op Sumatra, waarover niet zoveel bekend is. Het meest bijzondere is echter dat een soldaat 1e klasse gedurende die drie jaar nagenoeg elke dag aantekeningen heeft gemaakt over zijn dagelijks leven.

Han de Haas werd geboren op 3 oktober 1926 in het dorp Beesd in de Betuwe. Op 23 juni 1947 landde soldaat De Haas op Sumatra en werd gestationeerd in Medan. Treffend weet hij de sfeer van het kazerneleven te schetsen.
Het karakter van zijn aantekeningen verandert allengs door de lange afwezigheid van huis. Op den duur komen ook de twijfels over de kerk. Eenzelfde ontwikkeling heeft plaats ten aanzien van de taak die hij in Indië moet uitvoeren: rust en orde brengen. Aanvankelijk doet hij dat vol enthousiasme, vol patriottisme maar steeds meer slaat de twijfel toe: “Wat doen we hier eigenlijk?” Ook komt er ruimte voor andere ideologieën zoals het communisme.
Hierdoor krijgen zijn brieven ook meer het karakter van een echt dagboek waarin ruimte komt voor zijn intiemste gevoelens en gedachten. De dagboekteksten vormen de basis van dit boek. Daarnaast zijn krantenartikelen uit die tijd opgenomen.
Een fascinerend kijkje in het leven van een Indiëganger.

Inkijkexemplaar:

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.