Afvallige contra afvalligen

Keuze uit zijn geschriften

Julianus de Afvallige

Afvallige contra afvalligen

paperback/ gebrocheerd: € 19.90: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-819370-7-8, 264 blz., March 2016
Formaat: 21.5 (h) x 13.5 (b) x 1.8 (d) cm. Gewicht: 420 gram.

Uitgever: Ta Grammata

inleiding: Kees Meiling

vertaald door: Kees Meiling

Julianus -- Afvallige contra afvalligen

Het christendom was sinds Constantijn de Grote de dominante godsdienst van het Romeinse rijk, maar een halve eeuw later heeft keizer Julianus (361-363) nog een poging gedaan de 'heidense' godsdienst in ere te herstellen.
Dat zou hem de bijnaam 'Afvallige' opleveren van de kant van zijn christelijke tegenstanders, maar zelf zag hij juist de christenen als afvalligen van zijn dierbare Helleens-Romeinse godsdienst. Wat waren nu eigenlijk zijn beweegredenen?
Die vinden we in de eerste plaats in zijn Tegen de Galileeërs (zoals hij de christenen noemde), maar ook in zijn brieven en redevoeringen. Julianus had een gedegen filosofische en retorische opleiding genoten. Een opvallend werk is zijn Baardhater, een zelf-satire waarin hij zijn houding tegenover de inwoners van het 'wufte' Antiochië uiteenzet.
In deze uitgave een ruime keuze uit zijn geschriften: zijn twee hoofdwerken Tegen de Galileeërs en De Baardhater compleet, met daarnaast een ruime keuze uit zijn brieven en redevoeringen. Dit alles vertaald en van een informatieve inleiding voorzien door Kees Meiling.

Flavius Claudius Julianus leefde van 331 tot 363. Hij was een neef van Constantijn de Grote (280-337). Als enig overlevende van de christelijke dynastie belandde hij in 361 onverwacht op de keizerstroon. Hij had een christelijke opvoeding gehad, maar moet omstreeks zijn twintigste tot het heidendom zijn bekeerd. Eenmaal zelf keizer, spande hij zich in om de christelijke afvalligheid ongedaan te maken, maar daarmee is hijzelf als 'de Afvallige' de geschiedenisboeken ingegaan. Al spoedig, tijdens zijn veldtocht tegen de Perzen, kwam hij om het leven, en zo was het gedaan met deze laatste opleving van het heidendom.
Dit is de eerste Nederlandse uitgave in boekvorm van deze geschriften van Julianus de Afvallige.

Inleiding en vertaling: Kees Meiling.
Reeks: Grieks Proza, nr. 30.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.