De Galgenliederen

en andere groteske gedichten

Christian Morgenstern

De Galgenliederen

paperback/ gebrocheerd: € 29.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-74328-97-5, 415 blz., October 2006
Formaat: 21.5 (h) x 14.0 (b) x 3.7 (d) cm. Gewicht: 614 gram.

Uitgever: Uitgeverij IJzer

trefwoorden: humor groteske duitsland poëzie galgenliederen morgenstern

beschrijving

Eindelijk een Nederlandse vertaling van de groteske gedichten van Christian Morgenstern door Bèr Wilbers
Tweetalige uitgave!

Christian Morgenstern (1871-1914) is een van de grootmeesters van de Duitse poëzie. Hoewel zijn eerste Galgenliederen al in 1905 verschenen, blijkt hij nog steeds verrassend actueel. De Galgenliederen vormden de opmaat tot een serie groteske gedichten die de mensheid een lachspiegel voorhoudt. Zijn poëzie is humoristisch en karikaturaal, gevoed door de geest van een diepzinnig vrijdenker. Morgenstern verklaart de oorlog aan domheid, arrogantie, opgeblazenheid, kleinburgerlijke bekrompenheid en de oorlog zelf.
Morgenstern wilde, net als zijn grote voorbeeld Nietzsche, een omwaardering van de bestaande waarden en afrekenen met de heersende moraal en vastgeroeste ideeën. Hij kwam met een baanbrekende vormentaal, schreef pure klankgedichten en zelfs het compleet woordloze 'Nachtgezang van de vis'. Samen met tijdgenoot Guillaume Apollinaire, was hij een van de wegbereiders voor Dada, de Franse Surrealisten en vele anderen, ook in Nederland. De Blauwbilgorgel van Cees Buddingh’ is hier een goed voorbeeld van.

Deze uitgave is de eerste Nederlandse bundeling van de complete Galgenliederen en aanverwante groteske literaire giganten. Wie wil weten wanneer de housemuziek werd uitgevonden, waarom Baselitz zijn doeken ondersteboven schildert, of hoe het toch komt dat in villawijken monstrueuze nieuwbouw statige historische pracht verdringt, vindt hoogst originele antwoorden bij Morgenstern.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.