Het temmen van de eenhoorn

vrome vrouwen, drieste dames in de hoge middeleeuwen

Mirjam Hommes

Het temmen van de eenhoorn

paperback/ gebrocheerd: € 17.00

ISBN: 978-90-77787-08-3, geïllustreerd, 148 blz., July 2006
Formaat: 22.0 (h) x 14.5 (b) x 1.2 (d) cm. Gewicht: 200 gram.

trefwoorden: middeleeuwen, vrouwen, kerk, maatschappij, feminisme

De vrouw in de 12e en de 21e eeuw

De 12e eeuw luidde een turbulente periode in. Kloosterordes schoten uit de grond en prekers schoten hun pijlen af op de zelfgenoegzame en corrupte kerk met haar lakse moraal. Vooral veel vrouwen werden aangetrokken door het nieuwe élan en voelden zich geroepen als bruid van Christus. De kerk stond er ambivalent tegenover. Ze was verheugd over zoveel vroomheid, maar had moeite met het directe contact dat de vrouwen met haar bruidegom zegden te hebben, met haar eigengereide bijbelcommentaren en de politieke duscussies waar zij zich in mengden.
Hildegard van Bingen en Eleonora van Aquitanië zijn twee van de meest markante vrouwen waarmee Hommes ons laat kennismaken, de één meer geestelijk, de ander meer werelds. Zij staan model voor de vele andere vrome vrouwen en doortastende dames in hun wereld die soms verrassend eigentijds overkomt.
Vanuit het dubbele perspectief van historie en politiek besluit Hommes met haar persoonlijke visie op de hedendaagse samenleving door haar de 12e eeuw als spiegel voor te houden.

Mirjam Hommes is een in Frankrijk levende cultuurhistorica die zich met name concentreert op de rol van de vrouw. Ze is lid geweest van de emancipatieraad en was actief politica in Haarlem en Noord Holland.

Er was een bespreking van het boek in Onvoltooide Tijd (OVT) van de VPRO op zondag 22 oktober. De tekst ervan is te vinden op www.vpro.nl OVT van 22 oktober.

  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.