Ode aan de olifant

vertellen als levenskunst

Jac Vroemen

Ode aan de olifant

ingenaaid: € 19.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-77408-25-4, geïllustreerd, 128 blz., September 2006 UITVERKOCHT!

Uitgever: A3 Boeken

illustrator: Carla Kleekamp

trefwoorden: vertellen

beschrijving

Dit boek gaat vooral over vertellen, niet zozeer over verhalen. Wél over verhalen vínden. Jac Vroemen gaat hierbij uit van het eigen leven van mensen, hun belevenissen en herinneringen als primaire bron voor vertellen. Veel van wat tegenwoordig over vertellen verschijnt, gaat over bestaande verhalen en hun toepasbaarheid, niet over hoe mensen hun eigen verhaal kunnen vertellen. Vrij vertellen, dát is nou juist wat veel mensen graag leren beoefenen. Vroemen ziet vertellers als parelduikers, want ze ontdekken iedere keer maar weer, dat het waardevol is wat ze hebben meegemaakt: “Niet eens zozeer door de kracht van de verhalen, als wel door de kracht van het luisteren. Elke dag van je leven is de moeite waard en zelfs een gewone steen die je opduikt – een kleine herinnering – is al een parel. Door vertellen reizen mensen in hun eigen innerlijke landschap. Ze herontdekken, stap voor stap, verhaal voor verhaal, wat ze van zichzelf uit al weten zonder schoolkennis. Ze heroveren hun verleden en integreren dat in het ‘nu’.”
Volgens Vroemen is het mogelijk om je ‘heel’ te vertellen, want het is een kosteloos medicijn voor hart en ziel: “Wie vertelt uit eigen wederwaardigheden past stukken bij elkaar; maakt van het versnipperde zielenleven weer een geheel. Vertellen is helend, voor de geest, en wie weet, langs die weg toch ook voor het lichaam.”

Met dit boek richt Vroemen zich op iedereen die zich aangetrokken voelt tot dat vrije vertellen. Zijn aanpak is gegroeid uit regelmatig optreden en cursus geven. Voor hemzelf ligt de kiem van het vertellen in Zuid-Limburg, waar hij als kind aan de keukentafel genoot van de verhalen van de grote mensen, zijn moeder, oudere zussen en broers. Zijn vertellersloopbaan begon al met de studie sociologie, afgerond met culturele antropologie. Hij leerde culturen zien als ‘grote verhalen’ van mensen over wie ze zijn. Verhalen met daarin de samenhang van hun geschiedenis, levensomstandigheden, leefstijl en geloof. Hier groeide bij hem de visie dat eigenlijk alles waarover mensen communiceren, tot en met wetenschap, een verhaal is, en dat we in een vertelde wereld leven.
Na zijn studie werd hij redacteur bij het weekblad De Nieuwe Linie, waar hij schreef over de snelle cultuurveranderingen in die tijd - de jaren ’60 en ’70 - en over de achtergronden van gebeurtenissen. Eenmaal docent aan de Utrechtse School voor de Journalistiek verschoof zijn aandacht van vertellen op papier naar mondelinge overdracht. Na ruim tien jaar lesgeven werkte hij als freelance communicatietrainer voor grote bedrijven en organisaties. Daarnaast ontwikkelde hij zich in kunstzinnige expressievormen, zoals het schrijven van haiku’s, korte gedichten en haibuns (kort haikuproza), en het beoefenen van tai chi. Hij treedt regelmatig op als verteller en geeft les in vertellen als expressievorm.

In ‘Ode aan de olifant’ zijn etsen en penseeltekeningen opgenomen van Carla Kleekamp. Deze kunstenares wordt door James E. Purvis, voormalig directeur Kunstzaken Gemeente Almere, gerangschikt onder de ‘verhalend realisten’, “omdat Carla’s handen op treffende wijze optekenen wat haar ogen waarnemen, kan elk grafisch blad beschouwd worden als een boeiend journaalblad dat de actualiteit van elke dag, van elke tijd, met precisie weergeeft. “

Meer teksten en voorbeelden:

Een inspiratiebron voor velenDit boek gaat over het belang van de verhalen die mensen kunnen doen over hun... lees de hele tekst(h)éérlijk in zijn eenvoudDit fraaie boekje gaat vooral over de kracht van het vertellen, en over het... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.