El gran bal

Leven en werk van Chris Dekker (1922-1996)

J.G. van Rossum du Chattel

El gran bal

gebonden: € 15.00

ISBN: 978-90-75879-28-5, geïllustreerd, 312 blz., June 2005 UITVERKOCHT!

trefwoorden: Bergen WO II Maya Castrum Peregrini

beschrijving

Chris Dekker (1922-1996), afkomstig uit een bemiddelde familie, was buitengewoon veelzijdig: violist, dichter, tekenaar, amateur-architect, nieuw-testamenticus, filoloog en mytholoog. In dit herdenkingsboek reconstrueren enige vrienden zijn leven en bieden een keuze uit zijn werk.
Dekkers jeugdjaren te Bergen (N.H.), vlak voor en in de Tweede Wereldoorlog, stonden in het teken van vele vriendschappen in de kunstenaarskolonie, o.a. met de jonggestorven dichters Vincent Weyand en Jaap van Domselaer. Belangrijk was ook het contact met gevluchte joodse leeftijdgenoten. De Duitse schrijver en geleerde Wolfgang Frommel introduceerde hem in het gedachtegoed van de dichter Stefan George.
Na de oorlog hielp hij te Amsterdam het Duitstalige tijdschrift Castrum Peregrini op te richten, publiceerde hij een bundel gedichten en was hij betrokken bij de heropbouw van Bergen aan Zee. Van 1956 tot 1963 speelde hij viola d’amore in het ‘Westdeutsches Kammertrio für alte Musik’. Aan de Universiteit van Bonn hield hij zich bezig met het onderzoek naar het leven van Jezus.
In 1969 ging Dekker naar Mexico om de nalatenschap te redden van de Maya-geleerde Wolfgang Cordan, die hij in de oorlog had leren kennen. Hij vestigde zich in San Christóbal de las Casas en trouwde een blinde Maya-indiaanse. Dekker heeft zich zeer ingespannen de slechte levensomstandigheden van de Maya-indianen te verbeteren. Zij noemden hem daarom ‘el gran bal’, de grote zwager. In 1974 werd hij doctor h.c. van de Universiteit van Chiapas. In 1981 verscheen T’Olbilha, eine blinde Indianerin rettet ihr Dorf.

Meer teksten en voorbeelden:

inhoudsopgaveVoorwoord
Inleiding

Deel 1 LEVENSSCHETS VAN CHRIS DEKKER

I. Een... 
lees de hele tekstvoorwoordEr is een aanleiding en er is een reden aan te wijzen waarom de vrienden van... lees de hele tekstinleidingChris Dekker (1922-1996) was op en top een Hollander, een van de goede soort.... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.