Kinderen en keizers

Menno Veldstra

Kinderen en keizers

paperback/ gebrocheerd: € 37.50: GRATIS verzending! (NL)

ISBN: 978-90-8666-378-1, geïllustreerd, 700 blz., December 2016
Formaat: 23.0 (h) x 15.0 (b) x 3.5 (d) cm. Gewicht: 600 gram.

Uitgever: Boekenplan

Kinderen en keizers: Rome geweldadig of geweldloos

Het Rome van de late eerste eeuw is een gewelddadige maatschappij. Weliswaar zijn haar bewoners tolerant jegens andersdenkenden – het ontluikende christendom trekt daar profijt van – en wordt het gezamenlijk leven door humane wetten in goede banen geleid en het bestuurssysteem in toenemende mate ingezet voor de bescherming van ieder mens, ongeacht status of afkomst, maar toch zijn machtsmisbruik en rechtsverkrachting daar aan de orde van de dag. In dit broeinest brengt de rechtsgeleerde hoveling Marcus Cocceius Nerva zijn tijd door. Hij heeft er een dagtaak aan om de wetten en het systeem te vormen en te dienen. Nerva is een beschadigd mens; toen hij kind was heeft hij het gruwelijkst denkbare geweld aan den lijve gevoeld, en nu hij volwassen is, moet hij ermee leren leven dat hij die ervaring voor altijd bij zich zal dragen. Maar hij weet ook dat de leerschool die de ervaring hem biedt van waarde is en hem helpt om in harmonie met zijn omgeving te zijn.

Nerva is alom geliefd. Niet alleen omdat hij met zijn sterke, mooi gebouwde lichaam het oermodel is van de zelfbewuste Romein en hij als bedreven redetwister voor elke vraag en elk hem voorgelegd standpunt een doeltreffend weerwoord heeft, maar ook omdat hij door al zijn handelen het vertrouwen inboezemt dat hij met ieder mens het beste voorheeft. Anders dan bij anderen die ook uit het goede hout gesneden zijn, houdt zijn ethos echter meer in dan de rol die hem op het lijf geschreven schijnt. Nerva's zedelijke motivatie is immers een motivatie krachtens zijn wezen. Zijn afkeer van geweld – niet van het geweld dat hij als sportbeoefenaar niet uit de weg wil gaan, maar van het geweld dat verweven is met het sociale en politieke systeem van zijn tijd – is gemeend en hij is er vol van om alles wat hij in het leven onderneemt in het teken te laten staan van vreedzaam handelen. Zo past hij op Nero alle denkbare kunstgrepen toe, waardoor die gewonnen wordt voor de gedachte om van de driehonderd slaven die kruisiging dreigt nadat zij de moord op de zoon van hun heer niet konden voorkomen, zoveel mogelijk levens te sparen. En hij redt – op een even berekenende als spectaculaire wijze – de dochter van zijn vriend de omstreden senator Paullus van een wisse dood als zij ten onder dreigt te gaan aan de represailles die op de immense stadsbrand volgen. En hij voorkomt door daadkrachtig ingrijpen dat de zoon van zijn vriend de generaal Vespasianus wordt bezoedeld.

Later in de tijd, als Rome zich na een periode van burgertwisten en nieuwe brandhaarden, gevolgd door een periode van somberheid en onderdrukking, andermaal wil oprichten, en Nerva het juist dan, nog meer dan vroeger, binnen zijn bereik heeft om elk leven dat met geweld of dood wordt bedreigd te beschermen, merkt hij dat hem de kracht ontbeert om zijn doeleinden te realiseren. Maar dan, door toevallige omstandigheden, ziet hij opeens de kans om de stad te laten zien waar hij met zijn ontzaglijke menslievendheid en verbeeldingskracht toe in staat is: het opzetten van een groots, meeslepend politiek theater dat zich zal moeten gaan manifesteren als de meest gewelddadige vorm van geweldloos verzet.

Zal Nerva zijn kans grijpen en benutten?

Inkijkexemplaar:

Meer teksten en voorbeelden:

Menno VeldstraDe auteur Menno Veldstra (Hilversum, 1958) is meester in de rechten en studeerde... lees de hele tekst
  1. Leg in mijn winkelwagen!

Meer boekennieuws op Facebook.